Osman Budak: “Devletin hazinesini milletten kaçırıyorlar”

Osman Budak: “Devletin hazinesini milletten kaçırıyorlar”
Türkiye Varlık Fonu’na geçen kuruluşların önceden Sayıştay tarafından denetlendiğini söyleyen CHP Milletvekili Osman Budak, “Bu kuruluşları kendi seçtikleri kuruluşa denetlettiriyorlar, denetim raporunun TBMM’ye sunulması zorunlu iken bunu yapmıyorlar. Milletten, devletin hazinesini kaçırıyorlar” dedi.

Türkiye Varlık Fonu’nun denetimine ilişkin CHP’nin teklifi Meclis’e geldi. Konuyla ilgili açıklama yapan CHP Antalya Milletvekili Osman Budak, “Varlık Fonu’ndan önce kar eden ÇAYKUR, THY gibi şirketler büyük zararlar açıkladı. Herkesin gözü önünde ülkenin en önemli kamu şirketleri şu anda zarar açıklıyor. Zararın sebebi ortaya çıkartılmalı. En azından bağımsız denetçi raporlarını Meclis’e getirmek zorundalar” dedi.

“SAYIŞTAY TARAFINDAN DENETLENMELİ”

Fonun iç denetimiyle ilgili raporun 3 aydır TBMM’ye gelmediğini kaydeden Çetin Osman Budak, şunları söyledi: “Bu suç kapsamına girer. Fonda Türkiye’nin son kalan en değerli varlıkları olarak bilinen Vakıflar Bankası, Halk Bankası, Ziraat Bankası, PTT, ÇAYKUR, bunlar ilk etapta aklımıza gelen kuruluşlar. Bunlar; Türkiye Cumhuriyeti devletinin en önemli varlıkları. Denetimden uzak. İç denetimi de bağımsız denetçi yapacak dediler. Oysa ki, Sayıştay tarafından denetlenmesi gerekiyor.

“RAPOR TBMM’YE SUNULMUYOR”

Bunları, Varlık Fonu’na geçmeden önce Sayıştay denetliyordu. Fon kurulunca Sayıştay denetimi boşa çıktı. Kendi seçtikleri kuruluş denetliyor. Bağımsız kuruluş diyorlar ona da. Türkiye’de dört kuruluş var zaten bu nitelikte. Bu kuruluşun denetim raporunun ise TBMM’ye sunulması gerekiyor. Ama rapor, TBMM’ye gelmedi. Milletten devletin hazinesini kaçırıyorlar.