Osmaniye'de kırmızı biberin salçaya dönüş yolculuğu! Biber salçasının püf noktaları

Osmaniye'de kırmızı biberin salçaya dönüş yolculuğu! Biber salçasının püf noktaları
Osmaniye'de güneşte kızaran lezzetli biberlerin salçaya dönüşme zamanı geldi. Kadınlar bir araya gelerek imece usulü dalından topladığı kırmızı biberleri özel makinelerde çekerek birçok işlemden geçiriyor. İşte toplanmasından sofraya gelene kadar geçen sürede biber salçası yapmanın püf noktaları...

Kırmızı biber salçası, Türk mutfağında yemeklere rengi ve aromasıyla farklı bir lezzet katıyor. Fakat bu lezzetin sofraya ulaşması zahmetli bir yolculuğu gerektiriyor. Osmaniye'de her yıl ağustos ve eylül aylarında hasat edilmeye başlanan kırmızı biberler, geleneksel yöntemlerle kadınların elinde salçaya dönüştürülüyor.  İşte "Kırmızı biber salçası nasıl yapılır?" sorusunun cevabı ve biber salçasının püf noktaları...

AA'ya açıklamalarda bulunan Kadirli Ziraat Odası Başkanı Hanifi İspir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hasadına başlanan kırmızı biberin zahmetli bir yolculuğun ardından mutfaklara salça olarak geldiğini söyledi. Kentte bu yıl 5 bin dekar alandan 15 bin ton kırmızı biber rekoltesi bekleniyor.

22212282.jpg

OSMANİYE'DE KIRMIZI BİBER SALÇASI NASIL YAPILIYOR?

Tarladan toplanıp yıkanan biberler, çekirdeklerinin çıkarılmasının ardından özel makinelerde çekiliyor. 

Daha sonra leğenlere doldurulup tuzlanan biberler, suyunu çekmesi için evlerin damlarına ya da avlusuna bırakılıyor. 

Sık sık karıştırılan ve yaklaşık 15 gün kurutulduktan sonra elde edilen biber salçası, ardından bidon ya da kavanozlara doldurularak kullanıma hazır hale geliyor.

22212287.jpg

"RENGİ VE AROMASIYLA YEMEKLERE FARKLI LEZZET KATIYOR"

Ev hanımlarının biber salçası hazırlama geleneğinin uzun yıllardır sürdüğünü ifade eden İspir, şöyle konuştu: 

"Adana, Hatay ve Osmaniye'de imece usulü salça yapımı eylül ayının sonlarına kadar devam eder. Kadınlar bir araya gelerek imece usulü dalından toplanan kırmızı biberleri salçaya dönüştürür. Bu salça rengi ve aromasıyla yemeklere farklı lezzet katıyor. Türkiye'nin farklı şehirlerinde yaşayanlar, yaz tatillerinde geldikleri memleketlerinde yıllık biber salçasını hazırlar ve götürürler." 

22212286.jpg

Ev hanımı Elif Gedik de toplanmasından temizlenmesine kadar meşakkatli bir iş olan salça yapımını yardımlaşarak gerçekleştirdiklerini söyledi. Ev hanımı Nurcan Arslantaş ise geleneksel yöntemlerle hazırladıkları biber salçasını güneş altında suyunu çekmesi için 15 gün beklettiklerini söyledi.