ÖSYM skandalı Meclis'e taşındı

ÖSYM skandalı Meclis'e taşındı
ÖSYM (Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi) eski Başkanı Ali Demir hakkında, “üniversite sınav sorularının çalınması ve FETÖ” iddiasıyla dava açılması üzerine Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) şaibeli sınavlar için araştırma önergesi verildi.

Eski ÖSYM Başkanı Ali Demir döneminde üniversite sınavlarında soruların çalınmasının ortaya çıkmasının üzerine CHP Grup başkanvekili özgür Özel, TBMM’ye şaibeli sınavların araştırılması için soru önergesi verdi. Önergede ayrıca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın sınavlarda ki skandallara göz yumduğu da belirtildi. Erdoğan’ın ÖSYM’deki skandallara sahip çıkıldığı belirtilerek, “AKP iktidarı, herkesin gözü önünde yaşanan bu iddialar hakkında gerekli önlemleri almayarak, bu hırsızlığın en az 5 yıl daha devam etmesine göz yummuştur” ifadeleri kullanıldı.

MAĞDURİYETLER GİDERİLSİN
Meclis’e verilen önergede, ÖSYM tarafından organize edilen ve soruların çalındığı ortaya çıkan 2010-2015 yıllarındaki sınavlarda mağdur olan öğrencilerin mağduriyetlerinin giderilmesi, bu hırsızlık ve usulsüzlükteki siyasi sorumluların tespit edilmesi ve güvenlikli bir sınav sistemi oluşturulması istendi. Önergenin gerekçesinde, 2010-2015 yıllarında düzenlenen sınavlarda soruların sızdırılmasına ilişkin bilirkişi raporunda ulaşılan bilgi ve bulgulara yer verilirken, dönemin ÖSYM Başkanı Ali Demir hakkında “silahlı terör örgütüne üye olma” ve “zincirleme şekilde görevi kötüye kullanma” suçlarından 18 yıl 6 ay hapis cezası istendiği hatırlatıldı.

AKP İKTİDARI HIRSIZLIĞA GÖZ YUMDU
Önergede AKP iktidarının ÖSYM sınavlarında yaşanan skandallarda suçlu olduğu belirtilerek, "Herkesin gözü önünde yaşanan bu iddialar hakkında gerekli önlemleri almayarak, bu hırsızlığın en az 5 yıl daha devam etmesine göz yummuştur. Son iddianame de göstermiştir ki, o dönem ÖSYM tarafından soruların FETÖ üyelerine verilmek üzere çalındığı gerçek çıkmış, çok sayıda gencimiz hak ettikleri öğretim kurumlarına yerleşememiştir. Bir soruyla bile binlerce öğrencinin yer değiştirebildiği bir sistemde, soruların bilerek ve isteyerek belli bir örgütün sempatizanlarına sunulmuş olması, yüz binlerce gencimizin hayal ettiği eğitim kurumuna yerleşmesini engellemiş ve hayallerini suya düşürmüştür. O yaş çağındaki gençlerimizin hayallerinin yıkılmasının, gençlerimizde ne kadar büyük bir travma yarattığı hepimizin malumudur” denildi.

18 YIL 6 AY HAPİS TALEP EDİLDİ
Ali Demir için hazırlanan iddianame Ankara 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Ali Demir, ‘silahlı terör örgütü üyeliği’ ve 'zincirleme şekilde görevi kötüye kullanma’ suçlarından 18 yıl 6 aya kadar hapis istemiyle yargılanacak. Öte yandan Ali Demir hakkında Kayseri 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nce de bir davanın sürdüğü belirtilen iddianamede, davaları birleştirilip birleştirilmeyeceği hususunun mahkemenin takdirine bırakıldığı belirtildi.