"Otizmde özel eğitim saatleri artırılsın"

"Otizmde özel eğitim saatleri artırılsın"
Otizmli çocukların aileleri, devletin katkısıyla özel gereksinimli bireylere ücretsiz verilen ayda 8 saatlik bireysel eğitimin en az 40 saate çıkarılmasını talep ediyor.

Doğuştan gelen ya da yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan, etkileşim ve iletişim alanında belirgin gecikme, sapma ve kısıtlayıcı ilgi alanlarıyla kendini gösteren nöro-gelişimsel bir farklılık olan Otizm Spektrum Bozukluğu'na (OSB) sahip bireylerin gelişim süreçlerinde erken tanı ve akabinde başlatılan erken eğitim programı büyük rol oynuyor.

Bu kapsamda, gerekli sosyal ve akademik şartları karşılayan otizmli öğrenciler, "kaynaştırma eğitimi" ile uygun resmi okul ya da kuruma yerleştirilerek, normal gelişim gösteren akranlarıyla eğitim alabiliyor.

Ayrıca, otizmli çocuklar, eğitim ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla geliştirilen ve devletin desteğiyle ücretsiz verilen; 8 saati bireysel, 4 saati grup olmak üzere ayda 12 saatlik özel eğitimlerden yararlanabiliyor.

Ancak birçok aile, otizmli çocuklarının eğitiminde çeşitli zorluklarla karşılaşıyor. Kaynaştırma öğrencilerinin eğitimlerine, kimi zaman okul yönetimi kimi zaman öğretmen ya da diğer öğrencilerin velileri tarafından ket vurulabiliyor.

Ebeveynler, özel eğitimlerin alan mezunu tecrübeli öğretmenler tarafından verilmesi ve "Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Bireylere Yönelik Ulusal Eylem Planı" kapsamında ders saatinin en az 40'a çıkarılması talebinde bulunuyor.