Otomobil piyasasında şimdi de "sıra parası" oyunu

Otomobil piyasasında şimdi de "sıra parası" oyunu
Piyasada "araç yok" algısı yaratan bayiler şimdi de müşterilerinden "sıra parası" adı altında 50-200 bin lira arasında para istiyor.

EkoTrent -
Yaklaşık 1 yıldır bayilerde sıfır araç bulunamazken, vatandaşlar peşinat ödeyip 3 ay ile 1 yıl arasında sıraya giriyor. Sıfır otomobil sorunu yaşanırken, bayilerin fırsatçılığı bitmiyor. Pandemide çip krizini ortaya atarak fiyat artıran ardından da 'piyasada araç yok' algısı oluşturarak kendilerine fırsat yaratan bayiler, tüm yaptırımlara rağmen fırsatçılıklarından vazgeçmiyor.

Bayilere gidip sıfır araç için başvuran müşterilere sıfır araç için sırada beklenildiği bilgisi veriliyor ve sıraya girip adını yazdırmak isteyen müşterilerden 50 ile 200 bin lira arasında ücret talep ediliyor.

Üstelik bu ücret otomobil fiyatından düşmüyor. Sistem şu şekilde ilerliyor. Sıfır araç almak için bayiye giden bir müşteriye aday listesi gösteriliyor. Listeye ise adının yazılamayacağı çünkü listenin dolmak üzere olduğu belirtiliyor. Listeye adını yazdırmak ve öne çıkmak istiyor ise 50 bin ila 200 bin arasında bir ücret talep ediliyor. Fiyat modele göre değişiklik gösteriyor. Müşteriden aldığı sıra parasından sonra ise en az 1 ay içerisinde müşteriye aracı teslim ediliyor. Bu sürede ise bayi aldığı peşin parayı dolar ve başka yatırımlarda değerlendiriyor.

5 AYDA REKOR KIRILDI

Öyle ki Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği'nin yayımladığı rapora göre Türkiye'ye gelen sıfır araç sayısı bu yılın ilk 5 ayında, çip krizinden önceki yıl olan 2018'in ilk 5 ayını da aşmış durumda. 2018 yılının ilk 5 ayında ithal ve yerli üretim olarak 302 bin 311 araç satılırken, bu rakam 2022'nin aynı döneminde 277 bin 252 oldu.

Bu yılın ilk 5 ayında ise 445 bin araç piyasaya satılarak pandemide yaşanan çip krizinden önceki rakam dahi aşıldı, rekor kırıldı.

İlgili Haberler
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum