Ford Otosan, OYAK Renault ve TOFAŞ gibi otomotiv devlerinin 12 gün üretim yapmadığı ocak ayının ilk yarısında, otomotiv ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 69.3 düştü. Sektör hükümetten kurtarma paketi beklerken, Çayırova’da kurulu Anadolu Isuzu da üretime 1 ay ara verdi.

Otomotivin “ocağı” söndü
Ford Otosan, OYAK Renault ve Tofaş gibi otomotiv devlerinin 12 gün üretim yapmadığı ocak ayının ilk yarısında, otomotiv ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 69,3 oranında geriledi. 1-15 Ocak döneminde, 250 milyon 864 bin dolar olarak gerçekleşen ihracat, geçen yılın aynı döneminde 818 milyon 874 bin dolara ulaşmıştı. AB ülkelerinde ise yüksek oranlı ihracat düşüşleri dikkati çekti. Aynı dönemde Almanya yüzde 68,2, Fransa 80,6, İngiltere yüzde 71,9, İspanya 94,8, Malta 99,9 Macaristan 89,2, Estonya 99,4, İrlanda ise yüzde 95,7 oranında değer kaybetti.

Isuzu üretime ara verdi
Kocaeli’nde kurulu Anadolu Isuzu Otomotiv’de üretime 16 Şubat’a kadar ara verildi. Anadolu Grubu ile Japon Isuzu’nun Türkiye’deki ortak iştiraki Anadolu Isuzu fabrikasında, 800 mavi yakalı çalışan izne çıkarıldı.