Otomotiv satıcıları açıkladı. Otomobil fiyatları ucuzlayacak mı

Otomotiv satıcıları açıkladı. Otomobil fiyatları ucuzlayacak mı
Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Murat Şahsuvaroğlu, otomobil piyasasını 2021 yılı nasıl geçireceğine ilişkin açıklamalarda bulundu. Şahsuvaroğlu, “Kampanyaların ağırlıkta olduğu, satışların kampanyalarla süslendiği bir seneyi hep birlikte yaşayabiliriz" dedi. Şahsuvaroğlu, ikinci el otomobil fiyatlarındaki normalleşme sürecinin de devam edeceğini söyledi.

AA'da yer alan habere göre Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Şahsuvaroğlu, otomotiv sektörü ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. 2021 yılının otomotiv sektörü açısından hareketli geçebileceğine işaret eden Şahsuvaroğlu, kampanyaların yoğunlukta olduğu bir yıl beklediklerini söyledi.

İkinci el otomobil fiyatlarının normale dönmeye başladığını belirten Şahsuvaroğlu, fiyatların daha da normalleşeceğini belirterek, "Bugün gelinen noktada görüyoruz ki piyasada yeterince ikinci el var, bulunurluk had safhada. İnternet sitelerine girin bakın, 3 ay önce istenen fiyatla bugünün arasında en az 30 bin TL fark var. Demek ki her şey normale dönüyor. İkinci elde de sabreden, bekleyen, biraz acelesi olmayanlar 3 ay önce 200 bin TL'ye alacağı arabayı bugün 160-170 bin TL'ye alabilecek durumda. Artık doğru fiyatına satın alınacak. İkinci el araç üzerindeki o aşırı köpük gitti. İkinci elin şu anda sağlıklı bir zemine oturduğunu görüyoruz" dedi.  

"FAİZİN YÜKSEĞİ VE DÜŞÜĞÜ ZARARLI”

Şahsuvaroğlu, salgına karşı aşılamada bir kademe kaydettikten sonra sektörde ikinci çeyrekle beraber yavaş yavaş toparlanma beklediklerini ancak burada faiz oranlarının da önemli bir belirleyici unsur olacağını vurguladı.

Bunu 2018 ve 2019'da da yaşadıklarını aktaran Şahsuvaroğlu, şöyle devam etti:

"Yüksek faizin olduğu yerde otomotiv perakendeciliği çalışmıyor, yani araç satılmıyor. Faiz de bir yerden sonra tansiyon gibi... Yani hem çok düşüğü hem de çok yükseği zararlı. Yani bunun mutedil yolunu bulmamız lazım. Ama dövizin iyice ateşini düşürdükten sonra… Ondan sonra ben inanıyorum ki ilk çeyrekte Avrupa'da da şubat ve mart ayında aşılanmayla birlikte yavaş yavaş işler yoluna girer. Aşılanma sonrası özellikle ekonominin bir miktar toparlanması adına ikinci çeyrekte üretici ve ithalatçı firmaların kampanyasını görürüz. İnşallah üçüncü çeyrekte de ekonomi yeterince soğumuş olur ve yavaş yavaş artık faizlerin indiği bir sürece girmiş oluruz."

“KAMPANYALARLA DOLU BİR YIL BEKLİYORUZ”

Murat Şahsuvaroğlu, araç bulunurluğu noktasında herhangi bir kapatma veya salgının başka bir şekliyle karşılaşılmaması halinde 2020'deki sıkıntıların yaşanmayacağını dile getirdi.

2021'in, otomotivde "bol çeşitli ve kampanyalı" bir yıl olacağına işaret eden Şahsuvaroğlu, "2021 yılında otomotiv üreticilerinin ve ithalatçılarının 2020 satışlarının altında kalacaklarını düşünmüyorum. Dolayısıyla 2020'nin altında kalmamak için üreticiler, ithalatçılar düşük faizli kampanyalarla satışlarının enerjisini düşürmezler. Satışların aynı enerjide devam etmesi için kampanyaların ağırlıkta olduğu, satışların kampanyalarla süslendiği bir seneyi hep birlikte yaşayabiliriz" dedi.