"Otoyollarda hız sınırı artıyor"

"Otoyollarda hız sınırı artıyor"
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, otoyollardaki hız sınırlamalarıyla ilgili düzenlemeler yapılabileceğini belirterek, "Otoyollarda belki kilometreyi 5 kilometre daha yukarı çıkaracağız. 125 artı yüzde 10 daha 137.5 bandına taşımaya çalışacağız" dedi.

Soylu, Sağlık Bilimleri Üniversitesi ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından Üsküdar Belediyesi Nikah Sarayı'nda düzenlenen "Dünya Trafik Mağdurlarını Anma Günü" dolayısıyla toplantıda konuştu.

Ortalama hız koridoru uygulamasının başladığı tarihten itibaren ilk bir yıllık verilerde, otoyolları kullanan araç sayısının yüzde 26 artmasına rağmen geçen yıla oranla sistemin kullanıldığı yerlerde kazalarda yüzde 7, can kayıplarında yüzde 6 azalış sağladıklarını anlatan Soylu, şu ifadeleri kullandı:

"Şimdi Emniyet Genel Müdürümüz, daire başkanlarımız ve bakan yardımcılarımızla bunu biraz daha izleyeceğiz. Şu anda otoyolda hız sınırı 132 kilometre, maksimum sınır. 120 artı yüzde 10. Biraz daha izleyip otoyollarda belki bu hız sınırı 20-25 kilometre daha yukarı çıkaracağız. Yani 125 kilometreyi. Eğer buradaki regülasyonu iyi sağlarsak otoyollarda 120 kilometre olan hız 125 kilometre, yüzde 10 daha koyunca, 137,5 kilometrelik bir banda taşımaya çalışacağız ama bu regülasyonu biraz daha izleyeceğiz. Hayata geçirilen tüm bu projeler ve çalışmalar neticesinde 2011-2017 yılları arasında araç ve sürücü sayısı ile nüfusta meydana gelen artışa rağmen, trafik kazası sonucu ölümler yüzde 11 azaltılmıştır. Üretmeye devam ediyoruz. Proje üretiyoruz, yeni tedbirler üretiyoruz, kampanyalar üretiyoruz, personel ve teknik kapasitemizi arttırmaya çalışıyoruz. Yaka kamerasından dronelara kadar, personel sayısından yeni yasal düzenlemelere kadar birçok adım attık ve adım atmaya da devam ediyoruz. Türkiye'de daha önce 23 bin kişiye 1 trafik ekibi düşüyordu, bugün 19 bin kişiye bir ekip düşmektedir. Özellikle geçtiğimiz günlerde Meclis'ten çıkarttığımız kanunla cezaların arttırılmasının yanısıra aslında çok büyük bir yenilik de yaptık. Yaya öncelikli bir trafik anlayışına geçtik. Trafiğe daha modern ve insan odaklı bir yaklaşım getiriyoruz."

Soylu, Türkiye'nin trafik kazalarında maddi kaybının yıllık ortalama 46,5 milyar lira olduğunu dile getirerek, insan kaybından yüklenilen acının ise maliyetinin hesaplanamayacak kadar ağır olduğunu vurguladı.

İlgili Haberler