"Oy Miralay Miralay, Askerlik olsun kolay!"

Gündemde Azerbaycan ordusunun Karabağ'daki ilerleyişine devam ederek Zengilan'ı geri alması, KKTC'de Ersin Tatar'ın Cumhurbaşkanı seçilmesi, MHP'nin askıda ekmek kampanyası ve yankıları var. Tabii korona salgını, değişmeyen gündem…

Karabağ ve Kıbrıs konusunda iktidar ve muhalefetin aynı tarafta olması da üzerinde durulması gereken bir konudur. İktidar ve muhalefet, Karabağ ver Kıbrıs konusunda kendiliğinden gelişen bu tabloya katkıda bulunacağına ayrıldıkları konuları gündemde tutuyor…

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Askıda ekmek kampanyası"na eleştiri yapan siyasilere ve köşe yazarlarına sert sözler söyledi ama CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da "18 yıllık iktidarın rezilliğini başka hiçbir proje daha iyi anlatamazdı. Bu yüzden Sayın Bahçeli'ye teşekkür ediyorum." değerlendirmesi yaptı.

***

Karabağ ve Kıbrıs bizim her zamanki gündemimizdir. Diğer gündemleri ise sağlıklı bir şekilde incelemek mümkün olmuyor. Hani Mevlana'nın "Sen ne söylersen söyle, söylediğin, karşındakinin anladığı kadardır." demiştir ya, siyasi konularda yaptığımız hiçbir değerlendirme doğru anlaşılmıyor. Bunun sebebi, insanların çoğunluğunun taraf olması, sizi de taraflardan biri içinde saymasıdır. Yani önyargılıdır. Bu itibarla ne deseniz boş…

***

Dünyada ise korona dışında Hollanda'da kadınların zorunlu askerlik kapsamına alınması dikkat çekti. BBC'nin haberine göre, Hollanda'da, cinsiyet eşitliği kapsamında bu haftadan itibaren, 17 yaşına giren 2003 doğumlu tüm genç kadınlara askerlik celbi gönderilecek.

Askerlik celbi gönderilecek 100 bin Hollandalı genç kadın arasında, 7 Aralık'ta 17 yaşına basacak olan Hollanda tahtının varisi Prenses Amalia da bulunuyor.

Ancak kağıt üzerinde zorunlu askerlik uygulaması bulunsa da, Hollandalı yükümlüler 1997 yılından bu yana silah altına alınmıyor.

Eski Hollanda Savunma Bakanı Jeanine Hennis-Plasschaert, 2017 yılında eşitlik ilkesi gereği zorunlu askerlik yasasının sadece erkekleri kapsamasına itiraz etmiş, zorunlu askerliğin Hollandalı kadınlar için de uygulanmasını istemişti.

Hollanda Parlamentosu ise kadın-erkek eşitliği kapsamında yasanın değiştirilmesini benimseyerek, zorunluk askerlik uygulamasına kadınları da dahil etti.

Askerlik celbi sayesinde, ordudaki kariyer fırsatları anlatılarak, kadınların profesyonel askerlik kadrolarına da başvurması sağlanacak.

Hollanda Savunma Bakanı Ank Bijleveld, şu anda zorunluluk olmadığını belirterek, "Ama gelecekte ne olur bilinmez. Ülkemizin güvenliği tehdit altında olursa, bütün yükümlüler silah altına çağrılabilir" dedi.

***

Peki Türkiye'de kadınların da askere alınmasına nasıl yaklaşılıyor? Bu konuda geçen yıl Mayıs ayında MHP Bursa Milletvekili Hidayet Vahapoğlu'nun bir açıklaması vardı. Vahapoğlu, askerlik yasasında değişiklik getiren teklifin askerlik yükümlülüğünü düzenleyen, "Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan her erkek askerlik hizmeti yapmaya mecburdur" maddesinde söz alarak şunları söylemişti.

"İstiklal Harbi'mizin kazanılması dâhil olmak üzere, kadının sistemin dışında tutulduğu hiçbir çalışmada mükemmelliğe ulaşılamamıştır. Şu anda dünyada birçok ordu, kadını istihdam etmektedir er olarak, rütbeli olarak... Buraya bir esneklik getirilerek, talep hâlinde bayanların da er, astsubay, yedek astsubay ya da yedek subay olarak askerlik yapabileceği hükmü konulabilir diye düşünüyorum. Tartışılmasını da talep ediyorum. Türk kadınına güvenelim. İstiklal Harbi'nde kadınlarımız cepheye gitmeye başladıktan sonra başarı kesinleşmiştir. Gitmek isteyen kadını askere alalım."

Vahapoğlu, emekli kıdemli albaydır. Bu durum bana Giresun yöresi türkülerinden birini hatırlatıyor:

"Oy miralay miralay, Askerin alay alay / Al kızları askere /Askerlik olsun kolay…"

 

Yazarın Diğer Yazıları