Öymen: "ABD, Türkiye konusunda çelişki içinde"

Öymen: "ABD, Türkiye konusunda çelişki içinde"
Emekli Büyükelçi Onur Öymen, S-300 savunma sistemlerinin birçok NATO ülkesinde yer aldığını belirterek, "Hep tehdit, hep azarlayarak, küçük düşürmek isteyerek Türkiye'ye istediğinizi yaptıramazsınız" dedi.

Fatih ERBOZ / Ankara

ABD Başkanı Donald Trump'un Türkiye konusunun karmaşık olduğunu ve görüşmelerin sürdüğünü söylemesi bir kez daha Türkiye-ABD ilişkilerinin seyrine dikkatleri çevirdi.

Emekli Büyükelçi Onur Öymen, "İşin esası şu, ABD de çelişki içinde. Bir taraftan eski Başkan Obama döneminde Türkiye'ye haksızlık yapıldı. Onlar bizden patriot almak istedi, biz patriot satmadık. O zaman bunun çaresi ne? Senden almayacağız başkasından da almasın, Türkiye bu silahtan mahkûm kalsın. Bu denebilir mi? Akla, mantığa aykırı. Bizim sistemimizle uyumlu değil derken bir taraftan, sistem ile uyumlu sizin sisteminizi alalım diyoruz, satmam. Ne yapacak Türkiye? Türkiye savunma sistemi istiyor, derdi bu. Saldırı sistemi olsa başka türlü düşünülür ama savunma sistemi. Savunma sisteminden mahrum olsun demektir bu anlayış" dedi.

"S-400 savunma sistemi füzeleri NATO ile bağdaşmaz" söylemine atıf yapan Öymen, "Neden bağdaşmıyor bunu da açıklayamıyorlar. S-300 füzeleri NATO ülkelerinde, Yunanistan, Romanya, Bulgaristan, Slovenya gibi ülkelerde var. Bunlar bağdaşıyor da S-400 füzeleri neden bağdaşmıyor? Bu iki füze sistemi arasında sadece menzil farkı var. Bunlar temelde aynı füzeler. Bu ülkeler zamanında aldılar ama envanterinizden çıkarın diye neden itiraz etmiyorsunuz? Burada da çelişki var. NATO sistemi ile bağdaşmaz diyorsunuz, Yunanistan da hem S-300 füzeleri var, hem patriotlar var" şeklinde konuştu.

"Türkiye S-400 füzelerinin yanında patriot füzeleri de alabilir NATO ile bağdaşan. Bunu neden tartışmıyorsunuz?" diyen Öymen, "NATO bağlantılı savunma sistemine S-400 füzelerini koymayın patriotları koyun. Olamaz Yunanistan'da var, bizde de olabilir. Hep tehdit, hep azarlayarak, küçük düşürmek isteyerek Türkiye'ye istediğinizi yaptıramazsınız. Türkiye gibi bir müttefik ülke bu kadar baskı altına alınmaz. Madem benden almadın ben de sana ceza veririm hadi ver bakalım. O zaman Türkiye ne yapar onu düşünmek lazım. Daha önce de silah ambargosu uyguladılar. Türkiye'de 21 üssü ABD askerlerine kapattı. Sonra da hiçbir şey alamadan Türkiye'den geri adım alttılar" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de bazı üslerin olduğunu hatırlatan Öymen, şunları kaydetti:

"Pirinçlik var, İncirlik var. Ben seni köşeye sıkıştıracağım, seni mahvedeceğim, ekonomini bozacağım gibi söylemler ile dış politika yürümez. ABD'yi eleştirdiğiniz zaman ABD düşmanısınız, 1 Mart tezkeresi reddedildiği zaman da ABD düşmanı olduk. Biz ABD'nin düşmanı olsak ABD aleyhtarı gösterileri teşvik etmez miyiz? Bir eylem olmadı. Halkı ABD karşıtlığına yönlendirecek tek bir eylemimiz oldu mu, olmadı. Neden ABD düşmanı olacağız? Türkiye ABD ile farklı görüşte olamayacak mı? Her konuda ABD ile aynı görüşte olmak zorunda mı? Biz ABD'nin kölesi miyiz, müttefiki miyiz?"