Öymen: ABD'ye direnmemek egemenlik sorunu

Öymen: ABD'ye direnmemek egemenlik sorunu
Türkiye ve ABD arasındaki krizi değerlendiren Emekli Büyükelçi Onur Öymen, "Belli ki ABD'nin politikalarına direndiğiniz takdirde size bedel ödetmeye çalışıyorlar. Direnmezseniz zaten ulusal bağımsızlığınızdan bahsetmeniz zorlaşıyor" dedi.

Bünyamin ÖZTÜRK/Ankara

Türkiye ve ABD arasında rahip Andrew Craig Brunson'ın tutukluluğundan kaynaklanan kriz sürerken Emekli Büyükelçi Onur Öymen, bu ülkenin tavrının diplomasi ile bağdaşmadığını söyledi. "Türkiye, kuruluş değerlerinden ödün vermemeli ve ABD ile yaşananlar karşısında direnmeli" diyen Öymen, şöyle konuştu:

Türkiye ile ABD ilişkilerinde çok fazla sorun var. Terör örgütü YPG'nin desteklenmesinden FETÖ'nün iadesine kadar birçok konu başlığı var.

"Belli ki ABD'nin politikalarına direndiğiniz takdirde size bedel ödetmeye çalışıyorlar. Direnmezseniz zaten ulusal bağımsızlığınızdan bahsetmeniz zorlaşıyor. Ya Atatürk'ün koyduğu ulusal bağımsızlık politikasını izleyeceksiniz ya da bazı devletlerin yaptığı gibi, 'Onlarla mücadele edilmez, onlar ne derse yapalım' diyeceksiniz. O zaman egemenliğinizden çok şey kaybedeceksiniz. Olması gereken Atatürk'ün ortaya koyduğu kuruluş değerlerimizde yer alan ulusal egemenliğin ön planda tutulmasıdır. Cumhuriyet o dönemin zor şartlarından böyle kuruldu. Ekonomik baskılar var diye geri adım atarsanız o zaman kuruluş değerlerimizden çok şey kaybederiz."

ABD'nin Suriye'de terör örgütü YPG'ye verdiği desteği hatırlatan Onur Öymen, bunun yanı sıra FETÖ'nün iadesi konusunda da bu ülkenin üzerine düşeni yapmadığını vurguladı. ABD'nin İran'a yönelik ambargo kararına da değinen Öymen, şöyle dedi: "Türkiye ile ABD ilişkilerinde çok fazla sorun var. Terör örgütü YPG'nin desteklenmesinden FETÖ'nün iadesine kadar birçok konu başlığı var. ABD tüm bu konularda müttefiklik hukukuna aykırı tutumlar sergiledi. Diğer bir konu ABD'nin İran'a yönelik ambargo kararı ve bu yaptırımlara uymayan ülkeleri de cezalandıracağını açıklaması. Böyle bir karar bile başlı başına tuhaf. Bu bir Birleşmiş Milletler (BM) yaptırımı olsa bu herkesi bağlar. Fakat ABD aldığı bu tek taraflı karar ile uluslararası bütün ölçüleri yok sayıyor. Tüm bu gelişmeler dahi ABD'nin uluslararası hukuku da anlaşmaları da yok sayıyor anlamına geliyor."

İlgili Haberler