Oyun oynamak için bilgisayar alırken dizüstü mü masaüstü mü alınmalı

Oyun oynamak için bilgisayar alırken dizüstü mü masaüstü mü alınmalı
Oyun oynamak için bir bilgisayar almak isteyen ama ne alacağına karar veremeyenler için dizüstü ve masaüstünün kendine göre avantajlarının derlendiği bu haberde donanımdan oyun performansına, yükseltme seçeneğinden maliyete kadar detaylar yer almaktadır.

Chip''ten aktarılan bilgilere göre; Yeni bir oyun bilgisayarı almak isteyen ancak karar veremeyenler bu haberde iki bilgisayarın da avantajlarından haberdar olabilecek.

Oyun laptopları ve oyun PC’leri arasında seçim yaparken en önemli beş kategori şu şekildedir:

- Donanım ve özellikler

- Oyun performansı

- Yükseltme seçenekleri

- Taşınabilirlik ve alan ihtiyacı

- Maliyet

DONANIM VE ÖZELLİKLER

Oyun laptopları ve oyun PC’lerinin donanımlarının genel olarak oldukça yakındır. Bu kategorideki en büyük fark, ürünler ilk alındığında karşınıza çıkar. Bir oyun laptopu alınmak istendiğinde mikrofonundan kamerasına, hoparlöründen Wi-Fi kartına ihtiyacınız olan hemen her şeyi içeren bir laptop almak mümkündür. Ancak bir oyun bilgisayarı almak istendiğinde seçmek gereken tek şey bir marka ve model değildir. Cihazın kişiselleştirilebilmesi için anakart, GPU, CPU ve RAM gibi pek çok donanımı seçmek gerekir. Ayrıca klavye, mikrofon, kamera ve benzeri çok sayıda aksesuarları da almak gerekmektedir.

OYUN PERFORMANSI

Söz konusu performanssa masaüstü bilgisayar biraz daha avantajlı olacaktır. Örneğin bir laptop GPU’su, özel bir masaüstü GPU’su ile aynı şey değildir. Isı kontrolü gibi önemli sebeplerden dolayı laptop GPU’larının yetenekleri sınırlandırılabilir ve bu sınırlandırma, oyun performansı üzerinde küçük de olsa bir etki yaratacaktır.

YÜKSELTME SEÇENEKLERİ

Masaüstü ve dizüstünde en büyük fark bu kategoride yer alıyor. Oyun laptoplarının büyük bir kısmının donanımını yükseltmek neredeyse imkansızdır. 

Oyun laptoplarında RAM ve depolama donanımı yükseltilebilir fakat yükseltme seçenekleriniz bunlarla sınırlıdır.

Masaüstünde ise tek sınırlama bütçededir. Donanım parçaları desteklendiği sürece, bir oyun bilgisayarı içerisindeki donanımları her zaman güncellenebilir.

TAŞINABİLİRLİK VE ALAN İHTİYACI

Taşınabilirlik ve alan gereksinimi kategorisinde ise oyun laptopları çok bariz bir şekilde kazanan taraf olabilir. Bir oyun bilgisayarını taşımak zordur hatta imkansız boyuta bile ulaşabilir.

MALİYET

Tipik olarak bir oyun masaüstü bilgisayarının oyun laptoplarına karşı daha düşük bir maliyete sahip olduğunu görülmektedir. Bunun iki temel sebebi vardır. 

Öncelikle, masaüstü bilgisayar donanımı üreticilerinin, laptop üreticilerine göre yapmaları gereken geliştirme çalışmaları daha az. Bir oyun laptopu üreticisinin, ısı kontrolü gibi konularda çok ciddi geliştirme çalışmaları yapması gerekirken, bu tür sorunlar masaüstü bilgisayar kasalarında genellikle çok daha kolay bir şekilde çözülebiliyor.

 

İlgili Haberler