Ozan Abdurehim Heyit şehit edildi

Ozan Abdurehim Heyit şehit edildi
Çin hükümeti tarafından yaklaşık iki yıl önce tutuklanan Doğu Türkistan'ın dünyaca ünlü halk ozanı Abdurehim Heyit şehit edildi.

Türk dünyası müzikleriyle ilgili çalışmalarıyla tanınan Sanatçı Bünyamin Aksungur, üzücü haberi sosyal medya hesabından şöyle duyurdu: "Zalim Çin yönetimince Uçraşkanda 'Karşılaşınca' ve 'Atalar' adlı şarkısı yüzünden sekiz yıl hapse mahkum edilmişti. Kamp dedikleri hapishanede türlü ve ağır işkenceler gördü.

Ziyaretine sadece oğlu gidebilmiş ve babasını çok zayıflamış ve bitkin bulduğunu söylemişti. 8 yıl işkence altında yaşayabileceğine inanılmıyordu. Öyle de oldu. İki yıl dayanabildi. Daha önce de öldüğü/öldürüldüğü yolunda haberler geliyor ancak teyid edilemiyordu.

Maalesef bu kez haber doğru. Abdurehim Heyit'in 'milli şehidimiz' olduğunu anlatan Aksungur, şunları söyledi: "Allah rahmetiyle mekanını cennet eylesin. Başta Uygur Türkleri olmak üzere, bütün zulüm görenlere yardım eylesin"

Heyit'in şehit edilmesine, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu da tepki gösterdi. Akşener, Heyit için başsağlığı mesajı yayımladı.

Konu, Uygur Türkleriyle ilgiliyken yine hükümetin sessiz kaldığını belirten Akşener, "Türk Milleti bir büyük değerini daha Çin zulmüne kaybetti. Konu Uygur Türkleri ile ilgiliyken yine hükümet sessiz, konu zalim Çin olunca yine 'insanlığın ve barışın sesi' olanlar kayıp. Yüce Allah, ozan Abdurehim Heyit'in mekânını cennet eylesin. Milletimin başı sağ olsun." dedi. SP Genel Başkanı Karamollaoğlu da, twitterdan taziye mesajı yayınladı. Karamollaoğlu, "Doğu Türkistan'ın meşhur ozanı Abdurehim Heyit'in işkenceye maruz kalarak şehadet şerbeti içtiğini büyük bir teessürle öğrenmiş bulunmaktayım. Şehidimize Allah'tan rahmet, Doğu Türkistan halkına başsağlığı diliyorum." dedi.

İlgili Haberler