Özdağ: “Suriyeliler vatanlarına dönmeli”

Özdağ: “Suriyeliler vatanlarına dönmeli”
İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ, AKP hükümetlerinin Suriye politikası nedeniyle Türkiye'nin büyük zarar gördüğünü söyledi.

Bünyamin ÖZTÜRK / Ankara

Özdağ,, "2011'de Suriye'de başlayan ve AKP Hükümetleri tarafından Beşar Esad rejimini devirerek Müslüman Kardeşleri iktidara getirmek için kışkırtılan Suriye iç savaşından, en zararlı çıkan ülke Suriye'den sonra Türkiye olmuştur" dedi.

Özdağ şunları söyledi:

"AKP Genel Başkanı Erdoğan'ın, Beşar Esad'ı devirme sevdasının Türkiye'ye ağır sonuçları olmuştur. Suriye'nin kuzeyinde orta vadede Türkiye için en büyük tehdidi oluşturacak olan bir PKK'istanın kurulma süreci başlamıştır. Kayıtlı, kayıtsız olmak üzere toplam 5.3 milyon Suriyelinin ülkemize giriş yapmasına neden olmuştur. Türk Milleti evine ekmek götüremezken AKP hükümetleri Suriyeli sığınmacılara 40 milyar Dolar harcamıştır. Suriyeliler için harcanan bu para bugün yaşanan ekonomik krizin önemli nedenlerinden birisidir. AKP Genel Başkanı Erdoğan'ın Esad'ı devirme tutkusu Türkiye'yi ABD ile Rusya arasına sıkıştırmış ve Türk dış politikasının manevra alanı ve güvenilirliğini ortadan kaldırmıştır."

Suriyeli sığınmacıların Türkiye'nin sosyal dengesini ve ulu devlet yapısını bozduğuna dikkat çeken Özdağ, Kurban Bayramı nedeniyle ülkesine dönebilen Suriyelileri hatırlattı.

Özdağ şunları kaydetti:

"Sosyolojik ve kültürel değişimlerin yanı sıra toplumsal huzura olan negatif etkileri de Suriyeli sığınmacıların neden olduğu diğer sonuçlardır. Kayıtlı 3 milyon 643 bin 870 Suriyeli sığınmacının bulunduğu ülkemizden dün itibariyle 38 bin Suriyeli sığınmacı Kurban Bayramı için ülkelerine dönmüşlerdir. Savaş olduğu ve geri dönemeyecekleri masalına Türk halkını inandırmaya çalışan ve Suriyeli sığınmacılara vatandaşlık verilmesini teklif eden hükümet yetkilileri ise bu konuda herhangi bir şey yapmamaktadır. Suriyeli sığınmacıların Türkiye'ye koşulsuz şartsız entegre olması gerektiğini öne süren aktörler arasında Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği'ni görüyoruz. Çünkü PYD'nin Fırat'ın doğusunda gayrimeşru bir hakimiyet sağlamasının tek koşulu bölgedeki demografik dokunun PYD lehine değişmesidir."

Türkiye'de ulus devlet kimliğinin, üniter yapısının bozulacağına işaret eden Özdağ, "Özetle ABD ve işbirlikçileri, Türkiye'nin milli güç unsurlarının zayıflamasını, Orta Doğu'da daha güçsüz bir aktör haline getirmeyi planlamaktadırlar. Bizim Suriyeli sığınmacılar meselesine yönelik 'Emperyalist Plan' söylemimizi bu bağlamda değerlendirmek gerekir. Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik ve sosyal durum göz önüne alınarak, Suriyeliler ivedilikle kendi vatanlarına gönderilmelidir. Suriyeliler vatanlarına dönmelidir" diye konuştu.