Özel havuzlar kuruldu Kaderimiz buna bağlı dünyanın geleceği yosunda

Özel havuzlar kuruldu Kaderimiz buna bağlı dünyanın geleceği yosunda
Son yıllarda gıda ve diğer sektörlerde talep artışı nedeniyle Avrupa ve Kuzey Amerika'da pek çok yosun çiftliği kuruldu. Sektördeki şirketlerin değeri şimdiden 6 milyar dolara ulaşmış durumda. Deniz yosununun gelecekte gıda ve yakıt kaynağı olarak kullanılabileceği düşünülüyor.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, deniz yosunu üretimi birçok ülkede hızla gelişen bir akım. Bu sektördeki şirketlerin değeri şimdiden 6 milyar dolara ulaşmış durumda. Şirket yöneticileri mevcut durumu ve gelişme potansiyelini anlatıyor.

Norveç ile İzlanda arasında yer alan Faroe Adaları kıyıları, Ocean Rainforest (Okyanus Yağmur Ormanları) adlı yosun üreticisi şirkete ev sahipliği ediyor. Şirketin müdürü Olavur Gregarsen bu kıyılarda gerili yüzlerce ağ üzerinde deniz yosunu yetiştirdiklerini söylüyor.Hasat alanında 50 bin metre uzunluğunda örülü ağlar var. Gregarsen, ana gövde suyun 10 metre altında olduğundan dalgalardan etkilenmediğini belirtiyor. Danimarka'ya ait bu bölgede su sıcaklığının 6-11 derece olduğunu, derin ve besin bakımından zengin bu suların yosun yetiştirmeye müsait olduğunu vurguluyor.

ssa-007.jpg

GIDA KAYNAĞI OLABİLİR

Son yıllarda gıda ve diğer sektörlerde talep artışı nedeniyle Avrupa ve Kuzey Amerika'da pek çok yosun çiftliği kurulduğunu belirten Gregarsen, yosunun "gıda kaynağı olarak kullanılabileceğini ve ambalajda petrole dayalı plastiğin yerini alabileceğini" söylüyor.

deniz-yosunu-gelecegin-gidasi-ve-yakiti-olabilir-13553962-15-o.jpg

KARBON SALINIMINI AZALTMADA ETKİLİ

Deniz yosunu hızlı büyüyen alglerdir. Güneşten aldıkları enerji ve denizden aldıkları besin ve karbondioksitle büyürler. Bilim insanları bu yüzden deniz yosununun iklim değişikliği ile mücadelede ve karbon salımını azaltmada etkili olabileceğini söylüyor.