Özel okullardaki öğretmenlerin iş güvencesi ortadan kalktı

Özel okullardaki öğretmenlerin iş güvencesi ortadan kalktı
Yargıtay’ın aldığı karar ile özel okullarda çalışan yüz binlerce öğretmenlerin iş güvencesi ortadan kalktı. Alınan karara göre, sözleşmesi yenilenmeyen öğretmenler kıdem tazminatı alamayacak ve işe iade davası açamayacak.

Yargıtay, Özel Öğretim Kurumları Kanunu’na dayanarak özel okul öğretmenlerinin ‘zincirleme sözleşmeden’ kaynaklanan kıdem tazminatı olmadığına hükmetti.

Habertürk’ten Ahmet Kıvanç’ın haberine göre, özel okul öğretmenlerinin kıdem tazminatı haklarıyla ilgili Yargıtay kararları arasında farklılıkların giderilmesi amacıyla Yargıtay İçtihadı Birleştirme Genel Kurulu tarafından geçen şubat ayında karar alındı.

Yargıtay’ın nihai kararında, 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu’nun 9’uncu maddesinde, öğretmen ile öğretim kurumları arasında ‘en az bir yıl süreli’ sözleşme yapılmasının zorunlu kılındığı vurgulandı. Kararda, yasaya giren bu kural nedeniyle öğretmenin sözleşmesinin zincirleme olarak yenilenmesi halinde bile sözleşmenin ‘belirli süreli olma’ niteliğini ortadan kaldırmayacağı ifade edildi.

MEVCUT ÇALIŞMA YASALARININ DIŞINA ÇIKTILAR

Karar özel okul öğretmenlerinin iş güvencesini ortadan kaldırdı. Çünkü normal uygulamada, belirli süreli sözleşmeler art arda yenilendiğinde ‘belirsiz‘ hale geliyor ve sözleşmeli çalışanlar kadrolu olarak çalışmış gibi kıdem tazminatı almaya hak kazanıyor. Son bir karar ise bu durumu ortadan kaldırıyor.

PATRONLAR KARARI UYGULAMAYA BAŞLAMIŞ

Haberde özel okulların, kararı gerekçe göstererek, sözleşmesi yenilenmeyen öğretmenlere kıdem tazminatı ödememeye başladığı da belirtildi. Türkiye’de büyük çoğunluğu sözleşmeli 150 bin özel okul öğretmeni var.