Özgündüz: AKP referandumu iptal edebilir!

Özgündüz: AKP referandumu iptal edebilir!
Avrupa Konseyi’nin anayasal konulardaki danışma organı olan Venedik Komisyonu’nun 16 Nisan’da yapılacak anayasa değişikliği referandumu öncesinde rapor hazırladı.

Fatih Erboz / Yeniçağ

“Türkiye’nin otoriter bir  başkanlık sistemine sürükleneceği” yönünde görüş bildirilen raporun kabul edilmesinin ardından referandumun iptali konusu bir kez daha tartışılmaya başlandı.

CHP Parti Meclisi (PM) Üyesi Ali Özgündüz, ‘hayır’ oylarının önde gitmesinin bu iddiaları güçlendirdiğini belirtti. Özgündüz, “Burada olağanüstü bir durum söz konusu ancak bu, ne Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Suriye’ye girmesidir, ne de her hangi bir savaş halidir. Dikkat edilmesi gereken, bu Venedik Komisyonu raporudur. Avrupa Birliği (AB) ile ilişkiler de dikkate alındığında AKP bu raporu gerekçe göstererek referandumu iptal edebilir” diye konuştu.

Gerçekleştirilen çalışmalarda büyük şehirlerde ‘hayır’ oylarının önde olmasının AKP’yi düşündürdüğünü öne süren Özgündüz, “Böyle bir ortamda referanduma gidilmesi AKP’ye kaybettirir. AKP şimdi bunun hesabını yapıyor” şeklinde konuştu.

Özgündüz şunları anlattı: “Referanduma bir hafta kala ya da günler kala referandumu iptal edebilirler. Venedik Komisyonu raporunu kimsenin tartışmaya açmamasına rağmen bu konuda ciddi bir gerekçedir. Her şeyden önce raporda Olağanüstü Hal’e (OHAL) vurgu yapılıyor. Olağanüstü Hal uzatılmasa bile bu süreç Olağanüstü Hal döneminde başladı.

Bu ciddi bir sıkıntı. TBMM’de gerçekleştirilen oylamada gizli oy ihlali var. Milletvekillerinin tutuklu olması var. Bunların yanında komisyon öyle bir rapor yazıyor ki Türkiye’nin tek adam rejimine gitmesi uyarısı yapıyor.”

İlgili Haberler