Özgür Özel: "Kimyasal saldırının arkasında..."

Özgür Özel: "Kimyasal saldırının arkasında..."
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Suriye'ye yapılan operasyona ilişkin, kimyasal saldırı olayının arkasında Suriye'de gücünü kaybeden ABD'nin olma ihtimalinin göz ardı edilmemesi gerektiğine dikkat çekti.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, partisinin Bursa İl Başkanlığında düzenlediği basın toplantısında, ABD, İngiltere ve Fransa'nın Suriye'ye hava saldırısını değerlendirdi. 

Kimyasal silah kullanılmasının arkasında iki tez olduğunu söyleyen Özel, "Eğer kimyasal silah kullandıysa Esad, bunun cezasını çekmeli. İkinci tez Suriye'de gücünü kaybeden ABD'nin Esad'a karşı yeniden bir müdahaleye imkan kılmak için 'beyaz bereliler' denilen bir timin bunu yaptığı söyleniyor sadece bu müdahale yapılabilsin diye" ifadelerini kullandı.

Özel, Suriye'de kimyasal silah kullanıldıysa Birleşmiş Milletlerin (BM) kararıyla en ağır cezanın verilmesini isteyerek, şöyle devam etti:

"CHP olarak Birleşmiş Milletler gözetimini, uluslararası meşruiyeti ve uluslararası hukuka uygun olarak her şeyin yapılmasını istiyoruz. Eğer kimyasal silah varsa kullanıldıysa Birleşmiş Milletlerde bu ispatlandıktan sonra tüm Birleşmiş Milletleri temsil eden bir müeyyidenin Suriye'ye kadar uygulanması doğal bir durum yoktur. Eğer kimyasal silah kullandıysa Esad, bunun cezasını çekmesi kadar doğal bir şey yok. İki tane tez var; birinci tez Esad kullandı, ortaya çıkarsa Birleşmiş Milletler hangi yaptırımı söylerse onun arkasında durulmalıdır. İkinci tez Esad'a karşı Suriye'deki dengeler değişti. Amerika Suriye'deki etkinliğini kaybetti. Cihatçı gruplar mağlup oldu. Esad'a karşı yeniden bir müdahaleye imkan kılmak için 'beyaz bereliler' denilen bir timin bunu yaptığı söyleniyor sadece bu müdahale yapılabilsin diye. Ya öyleyse. Onun ortaya çıkması için de Birleşmiş Milletlerin Kimyasal Silahların Yasaklanması Komitesinin başında bir Türk büyükelçi var. Müsaade edilseydi, gitselerdi en çok da Türkiye açısından çok dikkatle izlenecek bir rapor olurdu. Kimyasal silahı kim kullanıyorsa, nükleer silahı kim bulunduruyor ve kullanarak dünya barışını tehdit ediyorsa belasını bulsun. Karşısındayız."

İlgili Haberler