Özgürlük Heykeli'ni geri isteyen Fransa'ya Beyaz Saray'dan yanıt! 'Biz olmasak Fransa Almanca konuşurdu'

Özgürlük Heykeli'ni geri isteyen Fransa'ya Beyaz Saray'dan yanıt! 'Biz olmasak Fransa Almanca konuşurdu'

New York’taki Özgürlük Heykeli’nin Fransa’ya iade edilmesi tartışması ABD'de gündeme oturdu.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Özgürlük Heykeli’ni Fransa’ya iade edip etmeyeceği sorulan Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt "ABD olmasaydı Fransızlar, halihazırda Almanca konuşuyor olurdu. Bu yüzden ülkemize karşı son derece minnettar olmalılar" dedi.

Fransa'nın New York’taki Özgürlük Heykeli’ni geri istemesi ABD'de gündeme oturdu. Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt Özgürlük Heykeli'inin iade talebine sert bir tepki verdi.

ozgurlukheyeki2.jpg

BEYAZ SARAY'IN YANITI SERT OLDU

Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, basın toplantısında, bir Fransız politikacının ABD’nin artık Özgürlük Heykeli’nin temsil ettiği değerleri benimsemediği gerekçesiyle New York’taki heykelin Fransa’ya iade etmesi gerektiğine yönelik açıklamalarına yanıt verdi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Özgürlük Heykeli’ni Fransa’ya iade edip etmeyeceğine ilişkin bir soruya yanıt veren Leavitt, "Kesinlikle hayır. Ve ismi belirtilmeyen bu düşük seviyeli Fransız siyasetçiye bir tavsiyem var. ABD olmasaydı Fransızlar, halihazırda Almanca konuşuyor olurdu. Bu yüzden ülkemize karşı son derece minnettar olmalılar" dedi.

TALEP FRANSIZ PARLAMENTER GLUCKSMANN'DAN GELMİŞTİ

Açıklamaya konu olan talep, Fransız parlamenter Raphal Glucksmann’dan gelmişti. Pazar günü yaptığı açıklamada Glucksmann, ABD’nin artık Fransa’nın Özgürlük Heykeli’ni ABD’ye hediye etmesine vesile olan değerleri temsil etmediğini öne sürerek Özgürlük Heykeli’nin ülkesine iade edilmesini istemişti.

Glucksmann, "Diktatörlerin yanında yer almayı seçen ve bilimsel özgürlüğü savunan araştırmacıları işten çıkaran Amerikalılara söyleyeceğimiz bir şey var. Özgürlük Heykeli’ni bize geri verin" demişti.

ABD’nin New York kentindeki Özgürlük Heykeli, ABD’nin bağımsızlığı ve iki ülke arasındaki ilişkileri kutlamak amacıyla 1886 yılında Fransa tarafından ABD’ye hediye edilmişti.