Padişah ve Laffer Eğrisi

Padişah ve Laffer Eğrisi

"Padişahlardan biri, yeni vergiler koyduğunda ya da mevcut vergileri artırdığında, sadrazama;

- Git bakalım, halkın arasında bir dolaş. Vergilere alışmışlar mı dermiş. Sadrazam da halkın arasında dolaştıktan sona padişaha;

- Padişahım, halkın suratı biraz asık, canı da sıkılmış durumda ama işlerine devam ediyorlar...

Dediğinde padişah da şu şekilde yorum yaparmış.

- Tamam, demek ki sorun yok. Alışırlar alışırlar...

Bir süre sonra yine vergiler artırıldığında, padişahın talimatı üzerine sadrazam halkın arasında dolaşır ve izlenimlerini aktarırmış;

- Padişahım, bu kez suratları çok asık. Merhaba desen, yüzüne dik dik bakıyorlar. Sonraki her an kavga edecek gibiler. Suratlarından düşen bin parça. Galiba bu kez vergileri çok artırdık.

- Yok yok. Merak etme sen. Önemli bir şey gözükmüyor. Alışırlar, alışırlar...

Bu böyle devam etmiş gitmiş.

Günlerden bir gün, yine yeni vergiler getirildiğinde, sadrazam halkın arasına karışmış, dolaşıp geldiğinde şaşkın bir vaziyetteymiş.

- Padişahım hiç sormayın. Bu kez kafam karmakarışık. Çünkü hiçbir şey anlamadım. Herkes çok neşeli, gülüyor hatta sokaklarda dans ediyorlar, oynuyorlar...

''Aman'' demiş padişah.

- Eğer halk dans etmeye ve oynamaya başladıysa, demek ki durum çok kötü. Hiçbir şeyi umursamıyorlar demektir. Galiba vergileri çok artırdık. Hemen vergileri indirelim. Yoksa perişan oluruz...''''

Bu hikâye gerçek mi yoksa hayali mi bilinmez ama bu olayı bilim adamları bugün Laffer Eğrisi olarak yorumluyorlar.

Nedir bu laffer eğrisi?

Laffer Eğrisi, vergi oranları ile devletin toplayabildiği vergi miktarı arasındaki ilişkiyi göstermekte kullanılır. Buna göre, vatandaşın geliriyle vergiler birbirine paralel olarak artmıyorsa, vergilerin belli bir oranın üzerine çıkması, devletin daha az vergi tahsil edebilmesiyle sonuçlanır.

İstanbul''da son bir haftadır trafik yoğunluğu hızla azalıyor. Son bir yılda akaryakıta gelen 46 zamma bir de 2 liralık ekstradan ÖTV eklenince, İstanbul trafiğinde hafta sonu yüzde 88 olan trafik yoğunluğu 40''a kadar düştü.

Yine yeni vergi getirilen alkol satışlarında ise son bir haftada ciddi düşüş var. Kaçak ve el altından içki satışının yoğun olduğu iddiaları var. 300 liranın üzerinde satılan bir içkinin kaçak olarak 75 liraya satıldığı konuşuluyor.

Yine sigara satışında düşüş var. Bu düşüş halkın sarma tütüne geçmesinden kaynaklandığı sanılıyor. Dünyanın en iyi tütünleri arasında yer alan Adıyaman Çelikhan tütününün bir kilosu 200 lira civarında. 1 kilo tütünden yaklaşık 500 paket sigara çıkıyor.

Bir başka konu, yurt dışından yolcu beraberinde getirilen cep telefonlarından alınan vergi. 3 yıl öncesi 100 lira olan vergi bugün 3 bin liraya yaklaştı. Cep telefonu dijital kimlik İMEİ kayıt işlemi neredeyse tamamen durdu.

Yurt dışından gelen telefonların kayıt yerine yazılımla eski bozuk cep telefonlarının İMEİ''leri piyasada yükseliyor. Bu işlemin 100 liraya yapıldığı söyleniyor. Nitekim internette bu işi yapan kişiler reklam dahi veriyor.

İşte bu örnekleri toplayın ve çıkartın.

Ortaya padişahın nerede durmasını gerektiren hikâye çıkacaktır. Ya da siz buna Laffer Eğrisi deyin.

Ama bu vergi ve zamlarla bu iktidar bu halktan artık vergi toplayamaz!

Yazarın Diğer Yazıları