Panama Belgeleri sızdı, dünya ayakta!

Panama Belgeleri sızdı, dünya ayakta!
Tarihin en büyük belge sızıntısı olduğu bildirilen "panama papers" sızıntısı dünyayı salladı. Belgelerde devlet başkanlarından, i, sporculara kadar kara para aklayan çok sayıda kişinin yaptığı yasa dışı işlemler ortalığa saçıldı.

Wikileaks belgelerinden çok daha ağır bir tablonun ortaya çıktığı Panama Papers (panama belgeleri) yayınlandı. Dünyaca ünlü Panama'daki bir hukuk bürosunun veritabanındaki bilgilerin ele geçirilmesiyle başlayan sızıntı, yayınlanmasının ardından kısa sürede dünyayı etkisi altına aldı.

BELGELERDE NELER VAR

Panama Papers, olarak yayınlanan belgelerde devlet başkanlarından, işadamlarına, politikacılardan, sporculara kadar yüzlerce ismin nasıl kara para akladıkları belgelerle kanıtlanıyor. Sızan ilk belgelere göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 2 milyar dolarlık off shore hesabının olduğu, buraya para akışını gizli tutarak işlemleri Panama'daki hukuk bürosu aracılığıyla yaptığı bildiriliyor.

MESSİ, PLATİNİ...

Daha önce vergi kaçırdığı iddiasıyla yargılanan dünyanın en önemli futbolcularından biri olarak gösterilen Barcelona'nın süper yıldızı Lionel Messi de belgelerde geçen isimlerden biri... Ünlü futbolcunun kara para akladığı ve bunu tıpkı Putin gibi yasal olmayan yollardan gerçekleştirdiği bildiriliyor.

panama-papers-turkiye.jpg

TÜRKİYE'DEN DE İSİMLER VAR

Panama'da sızan belgeler arasında Michel Platini ve Türkiye'de forma giyen futbolcular ile ilgili offshore hesaplarının da olduğu da iddia edildi.

Sporx'in haberine göre, Panama'da sızan belgeler arasında Mossack Fonseca Hukuk Bürosu'nun müşterileri arasında Brezilya, Uruguay, İngiltere, Sırbistan, Hollanda, İsveç ve Türkiye'den pek çok futbolcunun müşterisi olduğu iddia edildi.

PUTİN ZOR DURUMDA!

Bir grup uluslararası gazeteci, Panamalı bir hukuk bürosundan sızan belgeler üzerinde çalıştıktan sonra, Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ortaklarının, 40 yıllık bir süreç içinde, 2 milyar dolara yakın bir parayı off-shore yani kıyı ötesi banka hesaplarına aktardığı sonucuna ulaştı.

12 DÜNYA LİDERİ VAR

Belgelerde 12 dünya lideri ve 140 politikacıya ait offshore hesapları tespit edildi.78 ülkeden 107 medya kuruluşuna servis edilen Panama Papers belgelerinde, 

Rusya Devlet Başkanı Putin,

İngiltere Başbakanı Cameron'ın babası, 

Mısır'ın cuntacı Cumhurbaşkanı Sisi'nin oğlu Alaa Mubarak,

Arjantin Devlet Başkanı Mauricio Macri, 

Gürcistan'ın eski başbakanı Bidzina Ivanishvili, 

İzlanda'nın başbakanı Sigmundur Davíð Gunnlaugsson,

Irak'ın eski başbakanı Ayad Allawi,

Katar'ın eski başbakanı Hamad bin Jassim bin Jaber Al Thani,

Katar'ın eski emiri Sheikh Hamad bin Khalifa Al Thani, 

Suudi Arabistan Kralı King Salman bin Abdulaziz bin Abdulrahman Al Saud,

Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkanı Khalifa bin Zayed bin Sultan Al Nahyan, 

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroshenko ve Suriye'den de Esad gibi isimler yer alıyor.