Para aklamada Şirinler Yöntemi kullanıldı

Para aklamada Şirinler Yöntemi kullanıldı
Bank Asya'nın müsaderesi (devlet hazinesine devir) ile ilgili hazırlanan iddianamede, FETÖ'nün bankayı ayakta tutmak için başvurduğu yasa dışı yöntemlerin ayrıntıları anlatıldı. Banka aracılığıyla yapılan para aktarmalarında Şirinler Yöntemi'nin kullanıldığı ortaya çıktı.

Fetullahçı Terör Örgütü''nün (FETÖ) finansal yapılanmasında yer alan ve iflasına karar verilen Bank Asya''nın hazineye devri için iddianame hazırlandı. İddianamede, FETÖ''nün bankayı ayakta tutmak için kullandığı yasa dışı yöntemler, ayrıntılarıyla anlatıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı''nca müsadere talebi ile hazırlanan ve İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilen iddianamede, TCK''nin 54. ve 55. maddelerine göre kasıtlı suçun işlenmesinde kullanılan Bank Asya''ya ait eşyaların ve kazancın devlet hazinesine devrine karar verilmesi istendi.

Hürriyet''te yer alan habere göre iddianamede, suçlara konu delil olarak da MASAK ve BDDK raporları, KOM Daire Başkanlığının Bank Asya raporu, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı fezlekesi, TMSF cevabi yazıları ve tüm soruşturma evrakı gösterildi.

Bank Asya''ya ile ilgili "A grubu" hissedarlar hakkında, "silahlı terör örgütü (FETÖ) üyeliği" suçundan açılan kamu davasının devam ettiği belirtilen iddianamede, yönetimi tamamen TMSF''ye bırakılan Asya Katılım Bankası AŞ''nin tüzel kişiliğine yönelik soruşturmanın da sürdüğü ifade edildi.

İddianamede, FETÖ''nün yapısı, Asya Katılım Bankası AŞ''nin örgüt içerisindeki yeri, örgütün finansmanındaki rolü, bankanın finansman açısından örgütün eylemlerine nasıl özgülendiği ve bankanın neden devlet hazinesine devrinin gerektiği konuları yer aldı.

SUÇ GELİRLERİ ''ŞİRİNLER YÖNTEMİ'' İLE AKLANDI

Bank Asya aracılığıyla FETÖ''ye finansal destek sağlamak için örgüt yöneticilerinin Türkiye''de himmet, kurban ve bağış adı altında topladığı paraların yasal kaynağının gizlendiği vurgulanan iddianamede, "Örgüte bağlı kurum/kuruluşlarda çalışan çok sayıda hizmetli, öğretmen, işçi gibi sıfatta görev yapan kişiler adıyla asıl göndericilerin kimliği gizlenerek, aynı benzer miktarlarda aynı veya yakın tarihlerde, şüpheli işlem bildirimine yakalanmamak için bilinçli ve örgütlü olarak yurt dışında kurulu bulunan FETÖ ile bağlantılı kurum veya kuruluşlara klasik aklama yöntemlerinden biri olan ''Şirinler Yöntemi'' kullanılarak bağış-burs adı altında, banka üzerinden para transfer edildiği anlaşılmıştır." denildi.

İddianamede, FETÖ adına toplanan himmet, burs, kurban ve bağıştan elde edilen yasa dışı gelirlerin, "Şirinler Yöntemi" ile aklandığı ifade edilerek, aklanan bu paraların örgütün finansmanında kullanıldığı belirtildi.

Kredi çeken kuruluşlar, kredi veren banka, kredilerin çekilmesinde kredinin teminatı olarak ipotek edilen gayrimenkulün sahibi olan şirket kuruluşlarla kredilerin geri ödenmesi için toplanan paraların bağış olarak gösterilip kuruluşlara yatırılmasında rol oynayan kişi ve tüzel kişiliklerin, birbirleri ile bağlantılı olduğu belirtilen iddianamede, bunların organize bir şekilde yapıldığı vurgulandı.