Paralel devlet bitişik devlet

Başbakan 11 yıl darbe darbe dedi şimdi yeni bir şey buldu; paralel devlet.     Yani bu, şu demek mi; iki devlet birlikte işliyor, birbirinin eşiti. Bu ne kötü itiraf!
Demek reddettiğiniz yanlışlar ve kötüler birbirinden ayırt edilmeyecek kadar “tıpkı basım” . Eskiden öyleydi, sonradan ayrılmış gibi görünüyorlar. Başbakan gene de paralel devlet deyip duruyor.
Vaktiyle “Bu devlet örtülü yapılarla kurulmuş, örtülü bir koalisyon” demişlerdi. Durumu açıklamak gerekirse bu tanım kullanılmalı.
Sonra “Ne istediler de vermedik” dediniz.
“Ben, Ergenekon’un savcısıyım” dediniz.
Bülent Arınç, müstehzi bir şekilde gülerek “İyi ki bunlarla savaşa girmemişiz” dedi.
Engin Alan Başbakan’a ayağa kalkmamış diye içeri tıkıldı. Bunu bizzat Başbakan itiraf etti. “Şimdi o içerde” demişti.
Ana avrat küfreden AKP milletvekilleri için “tık” çıkmadı.
Şimdi muhalif yazarlar, bu paralel devlete güzel bir buluşla “Derin devlet” diyorlar. Bu daha doğru.

***

Peki “polise Gezi’de müdahale kararını ben verdim” demek, hangi derin devletin işidir. Orada 6 kişi öldü, 19 kişi kör oldu, binlerce yaralı. Bunların hesabını hâlâ vermek şöyle dursun, yanından geçilmedi.
Hatay savcısı güvende olmadığından, yerinin değiştirilmesini istedi. Çünkü silah yüklü olduğu söylenen bir TIR’ı aratmak isteyen savcının başına öyle şeyler geldi ki bundan sonrasından korktu. İşin içinde MİT’in olduğu söylendi. Bunlar hangi derin veya paralel devletin işi. Bunun mu, şunun mu yoksa üçüncü paralel bir devlet olan Güneydoğu’daki yapılanmanın mı? Hangi hür devlet Anayasa’sını, Danıştay’ını çiğner? Bizimkiler polislerin yerini 500’er 500’er değiştiriyorlar. Hür bir devlette bunlar yapılabilir mi? HSYK’yı kendileri özellikle oluşturmuşlardı. Hangi hür devletin başı bu derece cüretkar olur? Onu da değiştirecekler miş. 
Oğlunu ifadeye yollamayan, Güneydoğu’da PKK yol keserken, vergi alırken, bunları yasal gibi karşılayan, derin devlet değil de nedir? 
Rusya’da büyük sabotajlar yaparız diyorlar. El Kaide içimizde. Dostumuz(!) El Kadı, Suudi istihbaratıyla iç içeymiş. Şimdi Irak’ı karıştırıyorlar. Hangi derin devlet veya paralel devlet yapıyor bunu?
Bugün Baro yargılanıyor. Suçu ne? Adil yargılanma istemek.

***

Kumpas teorisini de güçsüzleşen ve yalnızlaşan iktidarın siyasi mühendisliği sayıyorum. Hayırhah bir özelliği yok yani.

Yazarın Diğer Yazıları