Paramiliter AKP örgütü

Açık seçik yazıyorum "darbeci" ya da "terörist" diyerek yargı kararı olmadan birilerini öldürmek Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile serbest bırakıldı. İnanılmaz ama gerçek, hayal dahi edilemeyecek kadar gerçek, acı ama gerçek. Bu KHK toplumsal barışa dinamit koyacak bir uygulama getiriyor.

Örneğin, mafya örgütleri birbirlerini "terörist" suçlaması ile öldürmeye başlarlarsa katiller ceza almayacaklar mı?

Örneğin, Gezi Parkı gibi AKP iktidarının, "darbe girişimi" diye adlandırdığı toplumsal eylemlere silahlı gruplar "darbeciler" diye saldırıp toplu katliamlar yaparlarsa ceza almayacaklar mı?

Daha da vahim bir örnek vereyim ki çok daha net anlaşılsın, KHK ile getirilen bu hukuk dışı, akıl dışı, mantık dışı uygulama.

Biliyorsunuz AKP hükümeti Meclis'te grubu bulunan HDP'lilere sık sık, "terörist" suçlaması yapıyor.

HDP eş Başkanı Selahattin Demirtaş tutuklu yargılanıyor ama tutuksuz yargılanan HDP milletvekilleri de var.

Bu milletvekillerinin yaptığı bazı toplantılara Allah korusun, "teröristler" diye saldırılar olur, cinayetler işlenirse katiller ceza almayacaklar mı?

Bu örnekleri vererek iki siyasetçi, bir akademisyen bir de mesleki örgüt başkanına ne düşündüklerini sordum işte yanıtları.

- İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ümit Özdağ:

"Tehlikeliden de korkunç bir karar. Şiddet tekeli devletin elinden alınıyor ve sivil vatandaşa veriliyor. Devlet olma vasfı kayboluyor. Devletin askeri ve polisinde olan şiddet kullanma yetkisinin sivil vatandaşlara verilmesi paramiliter* yapı oluşturmaktır. Bu durum demokrasimiz için çok vahim bir tehdittir.

'KHK'ların Anayasa'ya aykırılığını denetlemem, incelemem' diyen Anayasa Mahkemesi (AYM) Anayasaya yüzde yüz aykırı bu kararnameye iptal etmezse Anayasayı ihlal suçu işler. Yarın demokrasiye geçildiğinde AYM üyeleri AYM'de kurulacak Yüce Divan'da yargılanırlar."

- CHP Genel Başkan Yardımcısı hukukçu Bülent Tezcan:

"AKP maalesef sivil silahlı çeteler ile sokaklara eli silahlı militanlar salacak. Toplumun bağrına pimi çekilmiş bir bombadır bu KHK hükmü. Gözü dönmüş AKP iktidarı halkı silahlanmaya, devletin güvenlik güçlerinin yapması gerekenleri maalesef kontrolü mümkün olmayan sivil silahlı çetelere devir etmektedir."

- İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bahadır Erdem:

"Türkiye Amerika'nın Teksas'ı gibi olacak bu KHK ile. Hukuk devletinde insanların suçlu olduğuna yargı karar verir, devlet verilen cezayı infaz eder. Bu karar ile örneğin sokaklarda yapılan bir eyleme bazı silahlı insanlar saldırıp yargısız infaz yapabilir, eylemcileri öldürüp serbest kalabilir. Bu güç hiçbir vatandaşa asla verilemez, verilmemeli. Kabul edilemez bir kaos ortamı yaratılır, hukuksuzluk doğar. Bakın geçtiğimiz günlerde İstanbul'da sokaklarda iki ayrı olay yaşandı. Çeteler silahlı çatışma yaptı masum bir genç öldü. Bazı silahlı insanların bu çatışanlara silahlı saldırı yapmaları mı isteniyor?"

- Türkiye Barolar Birliği Başkanı Prof. Dr. Metin Feyzioğlu:

"Dehşete düştüm. İnsanlar sokakta birbirinin kafasına sıkacak. Kapalı kapılar ardında, saraylarınızda yasa çıkartacaksınız bu millet canıyla neyi korudu. Siz, sivillerin birbirini öldürmesine izin veren ve bunu öldür hiçbir cezan yok diyen maddeyi nasıl çıkarttınız? Kimse sormayacak mı bunu."

...

Paramiliter: "İşlev ve örgütlenme olarak askeri, ancak düzensiz gönüllülerden oluşan, devletçe desteklenen, sivil güç"

Yazarın Diğer Yazıları