Partiler adaylık sürecine nasıl hazırlanıyor?

Partiler adaylık sürecine nasıl hazırlanıyor?
Gelecek yıl Mart ayında yapılacak yerel seçim hazırlıklarına başlayan siyasi partilerde aday belirleme süreçleri devam ediyor.

Yerel seçim hazırlıklarına başlayan siyasi partilerde aday belirleme süreçleri devam ediyor. Tüm seçim bölgelerinde aday göstereceğini açıklayan AKP'de aday tespit çalışmaları sürüyor.

AKP'de belediye başkanlığı ve meclis üyelikleri için aday adaylığı başvuru süreci 5 Kasım’da başladı.

Bu kapsamda belediye başkanlıkları için 12 Kasım, belediye meclis üyelikleri için 3 Aralık tarihlerine kadar başvurular alınacak.

79 BELEDİYE BAŞKANI 3 DÖNEM KURALINA TAKILIYOR

AKP’de devam eden 3 dönem kuralına takılan belediye başkanları da tekrar aday gösterilemeyecek. Bu kurala takılan 79 mevcut belediye başkanı bulunuyor. Bunlardan biri büyükşehir, biri il, 59'u ilçe, 18'i ise belde belediye başkanı.

İYİ PARTİ, 1 ARALIK'TAN İTİBAREN BAŞVURULARI ALACAK

İYİ Partide aday adaylığı için resmi başvurular 1 Aralık'ta alınmaya başlanacak.

Teşkilat nezdinde seçime hazırlık çalışmalarına yoğunlaşan parti her il, ilçe, belde ve bölgenin kendine özgü koşulları çerçevesinde, sevilen, geçmişi temiz, eğitimli, çalışkan ve dürüst isimlerle yola çıkacak.

Aday adaylarını belirlerken öncelikle teşkilatın görüşünü göz önünde bulunduracak parti, Genel İdare Kurulunun kararı kapsamında merkez yoklaması ve teşkilatlarda temayül yoklaması yapacak.

İYİ Parti büyükşehir ve il belediye başkan aday adaylığı başvuruları genel merkeze, ilçe belediye başkan aday adaylığı başvuruları il başkanlıklarına yapılacak.

Çalışmalarını, "her belde her ilçe her şehir ve her büyükşehirde aday çıkarma" hedefiyle sürdüren parti, resmi başvuruları 15 Aralık tarihine kadar kabul edecek.

CHP'DE ADAYLAR AÇIKLANMAYA BAŞLANDI

CHP'de kamu çalışanları hariç aday adaylığı başvuruları 1-26 Ekim tarihleri arasında alındı. Burada genellikle örgüt başvurusu yapıldı.

CHP, bir yandan da üzerinde uzlaşı sağlanan adaylarını açıklıyor.

CHP'de, 24 Ekim'de toplanan Parti Meclisi'nde (PM) 105 ilçe ve belde belediye başkan adayı açıklanırken, 150 civarında aday ise 14 Kasım Çarşamba günü olağanüstü toplanacak PM'de belirlenecek.

Adaylarının her kesimden oy alacak, herkese hitap eden ve bölgesini daha ileriye taşıyacak kişiler olmasını hedefleyen CHP, bin 398 belediyede kendi adayını gösterecek.

MHP'DE ADAYLIK BAŞVURUSU 15 KASIM'DA BAŞLAYACAK

MHP'de resmi olarak 15 Kasım'da başlayacak belediye başkan aday adaylığı başvuruları 15 Aralık'ta sona erecek. Parti, kamu görevlilerinin başvurularını da 1-15 Aralık tarihleri arasında alacak.

Teşkilata yerel seçim hazırlıklarına başlanması talimatını 24 Haziran seçimlerinin hemen ardından veren MHP'de 23-25 Kasım'da Antalya'da mevcut belediye başkanlarının katılımıyla kamp gerçekleştirilecek. Kampın ardından genel merkez düzeyinde sahaya inilmesi planlanıyor.

ADAYLARINI 3 ŞUBAT'TA TANITACAK

Saadet Partisinde 3 Kasım'da başlayan resmi başvurular 30 Kasım'a kadar devam edecek. Parti, 1-14 Aralık tarihleri arasında teşkilatlarda üye ve kadro bazlı temayül yoklaması yapacak. Temayülü tamamlanan aday adayları için 10 Aralık'tan itibaren ihtiyaç olan yerlerde yüz yüze veya telefonla anketler yapılacak.

Partideki 14 aday tespit komisyonu, 7-15 Ocak 2019 tarihleri arasında genel merkez mülakatlarını yapacak.

Partinin, 3 Şubat 2019'da Ankara'da düzenlenecek toplantıyla adaylarını tanıtması, seçim beyannamesi ve seçim müziğini kamuoyuyla paylaşmasının ardından Genel Başkan Temel Karamollaoğlu'nun miting ve kapalı salon toplantıları başlayacak.

BBP'DE TARİH 19 KASIM

Yerel seçim hazırlıklarını sürdüren BBP'de ise aday adaylığı başvuruları 19 Kasım tarihinde başlayacak, 21 Aralık'a kadar sürecek.

BBP, adaylarını belirlemede "merkez yoklaması" yöntemine başvuracak. Parti genel merkezinde oluşturulan komisyon, örgütle istişare içinde seçime katılacak adayları netleştirecek.

SEÇİM TAKVİMİNİN 1 OCAK'TA BAŞLAMASI BEKLENİYOR

Bu arada Resmi Gazete'de 26 Ekim'de yayımlanan YSK kararına göre, yerel seçimlerde aday olabilmek için kamu görevlileri, yargı mensupları, siyasi parti il ve ilçe yöneticileri, TSK mensupları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, sendikalar, kamu bankaları, üst birliklerin ve bunların üst kuruluşlarının, katıldıkları teşebbüs veya ortaklıkların yönetim ve denetim kurullarında görev alanların 1 Aralık Cumartesi günü saat 17.00'ye kadar görevlerinden ayrılma isteğinde bulunmaları gerekiyor.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından 31 Mart'ta yapılacak yerel seçimler için hazırlanacak seçim takviminin ise 1 Ocak'ta başlaması bekleniyor.

YSK'nin ilan edeceği seçim takvimiyle seçime katılabilecek siyasi partiler, siyasi partilerin oy pusulasındaki yerleri için çekilecek kura, ön seçimle aday belirleyecek siyasi partilerin izleyecekleri usuller gibi konulara ilişkin tarihler düzenlenecek.

Geçici ve kesin aday listeleri ile seçim propagandası ve yasaklarına yönelik tarihler de seçim takviminde belirlenecek.