Patates ve soğan fiyatlarında düşüş hayal oldu

Patates ve soğan fiyatlarında düşüş hayal oldu
Patates ve soğan fiyatlarının yüksekliği hakkında değerlendirmelerde bulunan Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden Güngör, fiyatların bu şekilde devam edeceğini söyledi.

Hükümet, martta aldığı kararla 20 Nisan’a kadar sıfır gümrük vergisiyle 200 bin ton patates ithalatı kararı almıştı. İthalat yetersiz kalırken, fiyatlar da düşmedi. Bunun üzerine sıfır gümrük vergisiyle patates ithalatı da 31 Mayıs’a kadar uzatıldı.

Cumhuriyet’ten Mustafa Çakır’a konuşan Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden Güngör, “Yazlık soğan ve patates hasatları düşük geldi. Fiyatların 3-4 aylık dönemde inme ihtimali yok. İthalat devam edecek” dedi.

FİYATLAR ARTINCA TÜKETİM DÜŞTÜ

Fiyatlar artınca yıllık kişi başı soğan, patates tüketimi de düştü. İki ayda 28 bin tondan fazla soğan ithalatı yapılarak, 6.6 milyon dolar ödeme gerçekleştirildi.

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güngör, kararın çözüm olmayacağının zaten önceden belli olduğunu belirterek, “Soğan ekimi yeni bitti. Yazlık soğan hasadı başlamasına rağmen üretim miktarı ülkemiz için yeterli değil. Patates dikimleri havaların soğuk geçmesi nedeniyle mayıs ayında yapılacak burada da hasat yaklaşık 4 ay sonra olacak” ifadesini kullandı.

 

İlgili Haberler