Sakarya’daki patlamayla ilgili uzmanlardan büyük uyarı: İşte zehirli gazdan korunmanın yöntemi

Sakarya’daki patlamayla ilgili uzmanlardan büyük uyarı: İşte zehirli gazdan korunmanın yöntemi
Sakarya’da havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamanın ardından yangın kontrol edilmeye çalışılırken uzmanlar çok daha tehlikeli bir konuda uyarıda bulundu. Fabrikadan yayılan zehirli gazların atmosfere yayıldığını belirten uzmanlar o havanın solunmaması gerektiğini ifade etti.

Sakarya’nın Hendek İlçesinde Türkiye’nin en büyük havai fişek fabrikalarından biri olan fabrikada büyük bir patlama meydana geldi.

Deprem etkisi yaratan patlamanın ardından uyarıda bulunan uzmanlar, patlayan kimyasallar nedeniyle havaya çok sayıda zehirli gazın yayıldığını belirtti.

Rüzgarın etkisi ile çevre illere hatta İstanbul’a bile ulaşabilecek bu zehirli gazların kesinlikle solunmaması gerektiği uyarısı yapıldı.

HAVAYI SOLUMAYIN, ISLAK HAVLU İLE AÇIKLIKLARI KAPATIN

Olayla ilgili bilgiler veren Dr. Alp Sirman, "Havada yüksek oranda zehirli kanserojen gaz olabilir. Meteoroloji rüzgara göre uyarı yapmalı" dedi.

Öte yandan Türk Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Bölgeye yakın yerleşim yerlerindeki insanların evlerine girip kapı ve pencerelerini kapatarak dumanı solumaması gerekiyor. Yoğun duman varsa kapı eşiklerine ıslak havlu koyulabilir. Kimyasal olarak sağlığı olumsuz etkileyebilecek bir gaz" ifadesini kullandı.

Gazların uzun vadede ölümcül etkilere neden olabileceği belirtildi.

AFAD'DAN RADYASYON AÇIKLAMASI

AFAD'dan yapılan açıklamada "Sakarya Hendek'te bulunan havai fişek fabrikasında 11.15 sularında meydana gelen kaza endüstriyel bir kaza olup, yetkililerden alınan bilgiye göre söz konusu fabrikada herhangi bir radyasyon kaynağı bulunmamaktadır. Ekiplerimiz tarafından ölçümler sürekli yapılmakta ve konu takip edilmektedir." denildi.