Patriotlar, dünya savaşına yol açar mı?

Time dergisi Türkiye’ye Patriot füzeleri gönderilmesi ile ilgili haberi,   “Türkiye’ye bayram hediyesi, bataryalar dahil” başlığı altında kullandı.
İran Genelkurmay Başkanı Hasan Firuzabadi ise Türkiye-Suriye sınırına yerleştirilmesi planlanan NATO’ya ait Patriotların dünya savaşına zemin hazırladığını iddia etti. Türkiye’den  “dostumuz”  diye söz eden Firuzabadi,  “Yeni bir dünya savaşı için plan yapıyorlar. Bu insanlığın geleceği ve aynı zamanda Avrupa’nın kendi geleceği için çok tehlikeli”  şeklinde konuştu.
Suriye’nin kuzeyindeki Kürt Partisi PYD’nin eşbaşkanı Salih Müslim de
Türkiye’ye konuşlandırılacak Patriotların İran ile olası bir savaşa hazırlık mahiyetinde olduğunu söyledi. Müslim, Şam çevresinde konuşlandırılmış kimyasal başlıklı Scud füzelerinin dağların altındaki gizli mevzilerden İsrail’e yönlendirilmiş olduğunu öne sürerek,  “Bunları bir çırpıda yok etmek imkansız. O roketler İsrail sınırına çok yakın. Eğer rejime saldırı olursa rejim de bunları kullanacak” dedi.

 

***

 

Bu değerlendirmeler, Türkiye’ye Patriot füzeleri yerleştirilmesinin, İran’ın nükleer tesislerine düzenlenecek bir Amerikan-İsrail hava saldırısı sırasında, İran, Suriye, Hizbullah ve Hamas’ın aynı anda İsrail’e göndereceği füzelerle ilgili tedbir olduğu görüşümüzü doğruluyor. Bu arada, Salih Müslim, Patriotların menzilinin 250 kilometre olduğunu söylüyor.. Menzilin daha da az olduğu biliniyor ama Türkiye topraklarındaki Patriotların İsrail’in hava savunma sistemi olan  “demir kubbe” de doğabilecek bir boşluğu kapatacağı da açık. NATO’nun İsrail ile bir hava sahası paylaşımı söz konusu.. Komutayı, Türkiye’ye bırakmamalarının sebebi de bu..
İsrail’in Suriye’den gelecek füzelere göre tedbiri var. İran’dan Suriye’nin kuzeyi veya Türkiye’nin güneyi üzerinden gelebilecek olan füzelere karşı da Partiotlar yerleştirilecek. İran’dan İsrail’e yönelmiş füzeler, ancak Türkiye veya Suriye üzerindeyken vurulabilecek..

 

***

 

Bu arada CHP Antalya Milletvekili Osman Kaptan, TBMM Genel Kurulu’nda Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’a İngiliz İndependet gazetesinde yayınlanan ve Londra’da İngiliz General David Richards’ın Türkiye, Fransa, Ürdün, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri ülkeleriyle yaptığı gizli toplantıya Türkiye’den hangi komutanların katıldığını sordu.
İndependet, İngiltere’nin de dahil olduğu uluslararası bir koalisyonun, Suriyeli silahlı muhaliflere askeri eğitim ve hava ile deniz gücü desteği sunmak için plan geliştirdiğini yazmıştı. Habere göre, İngiltere’nin üst düzey askeri yetkilisi General Sir David Richards, birkaç hafta önce Londra’da, aralarında Türkiye, Fransa, Ürdün, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerden komutanların katıldığı gizli bir toplantı düzenlemişti.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres ise  Lübnan’da yaptığı açıklamada,  “Suriyeli sığınmacıların sayısının bu yıl sonuna kadar 710 bine ulaşacağını tahmin ediyoruz. Tahminlerimiz 2013 yılı Haziran ayına kadar bu sayının 1 milyon 100 bini bulması yönünde. Hazırlıklarımızı da buna göre yapmalıyız”  dedi.

 

***

 

Patriot füzelerinin Türkiye’ye yerleştirilmesi, Londra’daki toplantı ve Suriyeli sığınmacıların sayısının milyonu aşacağı tahmini, İran Genelkurmay Başkanı’nın  “Yeni bir dünya savaşı için plan yapıyorlar” görüşünü teyit ediyor.
Patriot füzelerini tek başına ele alırsak, bu değerlendirmeyi yapamayız. Bölgede, asıl ciddi hazırlığın, İran’daki nükleeer tesisleri ortadan kaldırmak için yapıldığından yola çıkarsak, bundan sonra olabilecekleri bir film şeridi gibi gözümüzün önünden geçirebiliriz..
Bu fotoğraf içinde Türkiye’yi yöneten siyasi kadro, emperyalist haçlı saldırganlarının yanında konuşlanmıştır. NATO’nun simgesi olan  “haç” ı, şimdi İslam coğrafyasına dikmek istiyorlar. Bunu da Türkiye, Suudi Arabistan, Ürdün, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi İslam ülkelerindeki yöneticilerle birlikte planlıyorlar..
 “Tuzaklarını kurmuşlardı ama Allah katında da onlar için tuzak var. Zaten onların tuzakları dağları yerinden oynatacak türden olsa neye yarar!” 
(İbrahim 46)

Yazarın Diğer Yazıları