Peki ne sakıncası vardı AKP programının?

Peki ne sakıncası vardı AKP programının?

"AKP''nin programını ben yazdım diyebilirim" sözleri üzerine, "Sayın Şener, AKP programının temelini ABD''den gönderilen gizli belge oluşturduğuna göre siz geri kalan bölümlerini mi yazdınız?" diye soru yönelttiğim CHP Konya Milletvekili Abdüllatif Şener aradı ve konuyla ilgili bilgi verdi.

Şener, "Bize o dönemde, öneri olarak çok sayıda belge geldi. Vatandaşlardan da öneriler vardı. Bütün bu belgeler, beş ayrı heyetten geçti. Hepsinin üyeleri farklıydı ama beşinde de başkanlığı ben üstlendim.

Program taslakları, Bilkent Otel''de, Başkent''in otelinde, Uludağ''da, Afyonkarahisar''da İkbal Otel''de yapılan toplantılarda muhtemel kurucularla tartışıldı. Uludağ''daki toplantıda şimdi İYİ Parti''de olan bir arkadaş da vardı.

Çok farklı kişilerin oluşturduğu heyetler vardı. Hepsinde toplantıları ben yönettiğim için ''ben yazdım diyebilirim'' diyorum.

Değişik yerlerden gelem program taslakları da vardı. Yalnız hiç İngilizce bir metin yoktu. Ben şimdi de programa bakıyorum, Yanlış bir şey göremiyorum. Sizce sakıncalı bölümü neresi?" diye konuştu.

***

Ben de 20 yıl önce yazdığım konuyu hatırlatarak ABD''den gönderilen metindeki ifadelerin programa hemen hemen aynı ifadelerle geçirildiğini, bu maddelerin yerel yönetimlere özerklik vermenin alt yapısını oluşturmaya dönük olduğunu, sakınca olarak bunu gördüğümü belirttim.

Şener, "Bize gelen metinler arasında müstakil program taslakları da vardı. Hatta bir metni, bir kamuoyu araştırma şirketi göndermişti. Bu metinle ilgili toplantıya Tayyip Erdoğan da katılmıştı ama tartışmadan sonra o metni tamamıyla bir tarafa bırakmıştık. Ortaya çıkan program metni ise cümle cümle tartışılmıştır. Program 50 sayfa kadar vardır. Tabii sizin bahsettiğiniz 3.5 sayfalık belge de Türkçe''ye çevrilerek bize gönderilmişse bunu bilemem. Yalnız ben programda yanlış bir şey görmedim." dedi.

Bunun üzerine, 20 yıl önce konuyla ilgili yaptığım incelemeyi, yani ABD''den CFR destekli Bakkallı adlı lobi şirketi üzerinden gönderilen memorandum başlıklı belgeyi AKP programı ve tüzüğündeki maddeler ile kıyasladığım yazımı kendisine göndermeyi önerdim. Şener, e.posta adresini verdi ve o metni kendisine ilettim.

***

Peki ne gibi sakıncalar vardı programda?

Birkaç örnek vereyim… Kurucular Kurulu kitabının 8''inci sayfasında "Partimiz merkeziyetçi devlet anlayışından vazgeçilmesini öngörür" denilmektedir.

Kurucular Kurulu kitabının 11''inci sayfasında da "Partimiz küreselleşmenin gerektirdiği yapısal dönüşümlerin kaçınılmazlığını ve en az maliyetle gerçekleştirilmesini savunur" denilmektedir...

12''nci sayfada, "Partimiz, eğitim hizmetlerinin yerelleşmesinden ve özelleştirilmesinden yanadır" ifadesi vardır.

Programın 35''inci sayfasındaki, "Çağımız bir yönüyle küreselleşme çağı, diğer yönüyle yerelleşme ve yerel yönetimlerin devlet sistemleri içindeki ağırlıklarının arttığı bir çağdır" ifadesi, ABD''den gönderilen metinden alınmıştır.

Programın 35''inci sayfasındaki, "Partimiz, Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartına uygun olarak, anayasal sistemimize yerel yönetim hakkının dahil edilmesini sağlayacaktır. Yerel yönetimlerin yargı yoluna gidebilme hakkı dahil ilgili tüm düzenlemeleri gerçekleştirecektir" denilmektedir.

Parti programının 41''inci sayfasında, zaten özel eğitim kurumları ile iyice sakatlanmış bulunan eğitimde Tevhidi Tedrisat''ın kaldırılacağı, küreselleşme odaklarının şehir devletleri planı gereği gibi fakat aşama aşama uygulanacağı şu ifadelerle belirtilmektedir:

"Temel eğitim hizmetlerinin verilmesi, pilot uygulamalarla merkezi idarenin taşra birimlerine ve yerel yönetimlere aktarılacaktır."

***

AKP Kurucular Kurulu, AKP Programı ve AKP Tüzüğü''nden yaptığım bu alıntılar, Erdoğan''a gönderilen memorandumdaki, "Küreselleşmenin bir adı da şehirleşmedir. Ankara, yerel yönetimlere otonomi vermek ve millî hükümetin fonksiyonlarını yerel düzeyde merkezî olmaktan çıkarmak zorundadır. Dünya, bütün hükümetlerden bunu istemektedir" dayatmasıyla örtüşmektedir...

Yazarın Diğer Yazıları