Penaltı, aldatma, sakatlanmalar

Başarılı hakem, normal kararları verirken rahat ve objektif davranışlarını, kritik kararları verirken de devam ettirendir. Hakemler “pozitif kararlar” diye adlandırdığımız bir penaltı, bir kırmızı kart, bir gol iptali gibi kararlarda objektif kararları rahat vermeliler. VAR uygulaması nedeniyle hakemlerin bu kararlarında artık rahat olmaları gerekir. VAR kolaylığına rağmen verilmeyen penaltılar, çıkmayan kırmızı kartlar, ikinci sarı kartlarda yapılan yanlışlar görüyoruz. Buna yalnız bizde değil Avrupa’daki maçları izlerken de rastlıyoruz.

Bir başka konu elle oynamalar. IFAB’ın getirdiği yeni uygulamalara rağmen hala standarda ulaşılamadı. Ceza alanlarında genelde bunlara özen gösterilse de oyunun diğer bölümlerinde çalınmaması gereken el-top buluşmalarının çoğunda yine çalınıyor. Bu pozisyonlar devam ettirilmediği için futbolcular sürekli itiraz ediyorlar. IFAB aldatmaları önce ceza alanı ihlallerine sonra bütün sahaya uygulanmasını getirdi. Günümüzde yüzüne gelmeyen el-kol için de sanki yüzüne vurulmuş gibi davranan futbolcuların yaptığı da bir aldatmadır. Bu davranışları önlemek de hakemlerin kartlarına bağlıdır. Diğer bir husus son haftalarda skor lehine olan takım futbolcuları müsabakanın son dakikalarında daha çok sakatlık nedeniyle yere yatıyorlar. Hakemler sakatlık için oyunu durdurma kararı alırken, sakatlık önemli değilse kuralın emrini uygulamalı. Yani oyunu devam ettirmeli.

Sivasspor-Gaziantep FK

Mustafa Öğretmenoğlu

Faul ve sarı kart verilmeyen pozisyonlar vardı. Gaziantepli Jefferson’a verilen sarı kart sonrası VAR’a çağrıldı. Topsuz alanda Sivaslı oyuncuya vurduğu yumruk için kart kırmızıya dönüştü.

Kayseri-Malatya

Erkan Özdamar

Kayseri lehine verilen penaltı kararı VAR’ın uyarısıyla seyredilip alındı. Genel yönetimi iyiydi.

Göztepe-Antalya

Mert Güzenge

Verilmeyen faul ve sarı kartlar vardı. Göztepeli İdeye, Antalyalı oyuncuyu itiyor. Penaltılıktı, değerlendirilmedi.

Galatasaray-Gençlerbirliği

Halis Özkahya

Verilmeyen sarı kartlar fazlaydı. Galatasaraylı Oğulcan’ın pozisyonunda oyunu oynatmalı neticeyi VAR’la almalıydı. Pozisyonda faul yoktu. Verilen penaltı tartışılır.

Fatih Karagümrük-Konyaspor

Serkan Tokat

Yağmurla ağırlaşan sahada oynamak da zor yönetmek de. İki takımı da kutlamak gerek. Stat güzel de drenajı kötü. Tokat’ın genel yönetimi iyiydi.

Ankaragücü-Başakşehir

Tugay Kaan Numanoğlu

Başakşehirli Rafael ile Ankaragücülü Pointsil arasındaki pozisyonda Rafael’in rakibini yere indirişine sarı kart çıktı. Ancak Rafael’in rakibin en kötü yerine tekmesi rakibin de yattığı yerden tekmesi vardı. Hakem bu önemli kısmı göremedi. VAR devreye girmeli, ikisine de kırmızı kart göstermeliydi.

Çaykur Rizespor-Denizlispor

Volkan Bayarslan

Rodellaga’nın tekmesi ortalığı karıştırdı. Futbolcular birbirine girdi. Kartlar gösterilmedi, VAR da devreye girmedi. Rize’nin golünde karambolde pozisyonu net çözülemedi.  VAR devreye girmeliydi. Lopes’in Skoda’ya penaltılık pozisyonu incelenmeli, sonrası Skoda’nın koluyla topun buluştuğu devamında gol geldiği pozisyona VAR’dan bakılmalıydı.

Hatayspor-Beşiktaş

Ali Palabıyık

Hatay’ın sayılmayan golünde VAR’dan iptali doğru. Beşiktaşlı Welinton topla oynarsa rakipten gelme uygulanır. Ancak top Welinton’a çarpıp gittiği için gol iptal doğruydu. Son dakikalarda Larin’in rakibine müdahalesi görüntü penaltılıktı ancak ülkemizde bu pozisyonlar nedense değerlendirilmiyor.

Alanya-Kasımpaşa

Abdülkadir Bitigen

Kasımpaşalı Haddadi’nin ayağı tehlikeli şekilde kalktı, rakibin kramponla kafası yaralandı. Hakem teması görmediği için sarı kart gösterdi. VAR’ın uyarısı ile seyredilip doğru olan kırmızı kart çıktı. Kasımpaşa kalecisi Ramazan topa müdahale edemediği için verilen penaltı doğruydu. FIFA kokartıyla yönettiği ilk müsabakasında iyiydi.

BB Erzurum-Fenerbahçe

Mete Kalkavan

Erzurum’un iptal edilen golünde topun ele çarpması nedeniyle iptal kararı doğruydu. Fenerbahçeli oyuncular, bariz gol şansı olduğunu belirterek, Osman’a kırmızı kart gösterilmesi için itiraz ettiler ancak sarı kart doğruydu. İyi bir yönetim gösterdi.

 

Yazarın Diğer Yazıları