Penaltıda yanlışlar

Daha ligin 4. haftası ve verilen veya verilmeyen penaltılar gündemde. Verilen penaltılarda bir standart yok. Verilmeyenlerde ise kararları asistan hakemlere bırakmalar gözlemlendi. Penaltı gibi neticeyi belirlecek kritik kararlarda, hakemler kendileri daha çok resen karar verme gayreti içinde olmalılar. Ceza alanındaki ihlaller hakemler için çok önem arzeder. Serbest vuruş, frikik korner atışlarında çok açık savurmalar ve güreşler bile değerlendirilmeyince buna benzer olaylar meşru hale gelmekte. Ceza alanında sarılan, düşüren güreşen defans oyuncusunun ne maksadı ne imkanı topla oynamaya müsait değildir. Zamanlamayı yapamayan defans oyuncusunun önce topla buluşamaması hep ihlaldir. Tıpkı kalecinin de atladığı zaman topa temas edemediği gibi. Oyuncu gibi kaleci de topa temas edemiyorsa zamanlaması yanlıştır. Yani dikkatsiz ve kontrolsüz atlayış yapmıştır. Bu atlayışlarda, çelme veya temasla rakibi düşürürse penaltı kararı çıkmalı. 30 yıllık hakemlik hayatımda hep düstur edindiğim önemli husus, hücum oyuncusu ceza alanına girmişse bakışım hemen defans oyuncusuna odaklanmaktı. Çünkü ihlali yapacak olan defanstır. Oscar’a bile aday olabilecek bazı oyuncuların hareketleri hakemleri öyle yanıltırki, sonunda kararlar yanlış çıkar. Yıllardır “Ceza alanlarında önce defans oyunculara bakın” tezini savunmaya devam ediyorum. 

Trabzonspor-Kasımpaşa
Yunus Yıldırım
Kasımpaşalı Adem’e önemli bir akında ofsayt olarak kalkan bayrak yanlıştı. Musa’nın Song’a, Papadapoulos’un Adem’e faullerinde sarı kart verilmeliydi. 
Beşiktaş-Eskişehir 
Çağatay Şahan
Futbol için kötü zemin ve kötü hava şartları hakemliği zorlaştırdı. Beşiktaş’ın attığı golde değerlendirilmesi biraz zor ince bir ofsayt vardı. Fakat Eskişehir’in sayılmayan golünde ofsaytla ilgisi olmayan bayrak çok yanlıştı. 
Çaykur Rize-Bursaspor 
Bülent Yıldırım
Bursasporlu Serdar Aziz’e ayağından çıkan ayakkabıyı yere vurduğu için çıkan sarı kart doğru. Aynı hareketi yapan Civelli’ye kart çıkmaması yanlış. Onun haricinde iyi bir müsabaka çıkardı.
Galatasaray-Sivasspor 
Volkan Bayaslan
Penaltı kararı doğru. Bazı faul hataları olsa da genelde iyi bir müsabaka çıkardı. Onu çok zorlayacak fazla pozisyonda olmadı.
Gençlerbirliği-Balıkesirspor
Alper Ulusoy
Balıkesir’in iptal edilen golünde faul tespiti doğru. İki takımında sportmenlik sınırında davranışları işini kolaşlaştırdı. İyi bir yönetim sergiledi.
Torku Konya-Erciyes
Süleyman Abay
Konya lehine verilen penaltıda Mangane’nin müdahalesi rakibe değil topa. Dolayısıyla penaltı kararı doğru değil. Bir de itirazlar nedeniyle atış 3 ancak dakikada yapılabildi. Buna müsaade edilmemeliydi. 
Akhisar-Fenerbahçe 
Deniz Çoban
Fenerbahçe’nin sol kanat oyuncusu Caner’in sarı kartı varken Bilal’in ayağına basması sarı kartlıktı ve ikinci sarıdan atılmalıydı. Akhisarlı oyncunun topu yardımcı hakeme atmasına sarı kart mutlak verilmeliydi. Bazı faulleri değerlendiremedi.
K.Karabük-Mersin İY
Fırat Aydınus
Deplasman takımının galibiyetiyle biten müsabakayı yardımcılarıyla birlikte gayet iyi yönetti. Kendisini tebrik ediyorum. 
Gaziantep-Başakşehir 
Abdullah Yılmaz
Çalınmayan ve ters çalınan fauller vardı. Başakşehirli Visca’nın top atıldıktan sonra ayağına basılmasına kart verilmeliydi. Faul bile çalınmadı.

Yazarın Diğer Yazıları