Penaltılar üzerine

Hakemleri başarılı kılan, normal kararları verirken rahat ve objektif davranışlarını, kritik kararları verirken de devam ettirmeleridir. Hakemlerin, pozitif kararlar diye adlandırdığımız, bir penaltı, bir kırmızı kart, bir gol iptali gibi kararlarda objktif ve duygusallıktan uzak olmamaları önemlidir. Şimdi 6 haftaya bakıyoruz. Verilmeyen bir çok penaltı, çıkmayan kırmızı kart ve yine bir sarı sonrası çıkmayan ikinci sarılar gibi yanlışlar görüyoruz. Bu yalnız bizde değil, Avrup’da da görülüyor. Örneğin Beşiktaş-Arsenal müsabakasında Motta’ya yapılan penaltıyı Portekizli hakem verse ki İngilizler bile penaltı olduğunda hemfikir. Aynı hakem dünya kupasında Hollanda lehine ceza alanı dışındaki ihlali penaltıya çevirmesinin hala tesiri altındaydı. Bu takıntı Beşiktaş’ın penaltısını çalmamasını, dolayısıyla Beşiktaş’ın Şampiyonlar Ligi’ne girmesine mani olmuştur. Yine Çek Cumhuriyeti ile oynadığımız maçta İsveçli hakem Arda’nın ceza alanında düşürülüşüne penaltıyı çalsa, skor bizim lehimize 2-1 olur netice değişebilirdi. Bu pozisyonun penaltı olduğunu Çekler bile kabul etti. Yani bizde yapılan hataları Avrupalı hakemler de yapıyor. Onun için diyoruz ki kritik kararları da, diğer kararlar gibi objektif görüşlerle uygulayın. Çünkü sonunda skorları belirlemiş oluyorsunuz. Bırakın skorları futbolcular belirlesin, 

Galatasaray-Fenerbahçe
Cüneyt Çakır
Kadlec’in Burak’a, Chedjou’nun Emenike’ye yaptığı hareketler penaltıydı ve pozisyonları süzemedi. Alves’in hareketi kırmızı kartlıklı ve doğru bir karardı. Fenerbahçe golü öncesi topun tamamının taç çizgisini terketmesini yardımcı hakem göremedi ve Fenerbahçe golü buldu. Cüneyt Çakır, iyi bir yönetim göstermedi.
Torku Konya-Başakşehir
Çağatay Şahan
Hakemin 90 dakikada verdiği 43 faul 9 sarı kart var. Bu kadar faullu oyun kabul edilemez. Müdahaleler topa değil rakibeydi. Buna rağmen hakem yardımcalarıyla birlikte başarılıydı.
Gaziantepspor-Karabükspor
Yunus Yıldırım
Karcemarkas’ın Kumbela’ya yaptığı hareket penaltıydı verilemedi. Erkan Kaş ile Chicco’ya sarı değil direk kırmızı çıkmalıydı. Yine ikinci sarıdan atılması gereken Erkan Kaş’ın hareketine sadece faul çalınması hataydı.
Bursaspor-Eskişehirspor 
Fırat Aydınus
Berkay’ın Civelli’yi düşürüşü penaltı olmalıydı. Volkan’ın sarı kartı doğru değildi. Çünkü topu kasti olarak elle kesmemişti. Boş yere cezalı duruma düştü.
Trabzon-Mersin İY
Tolga özkalfa
Mersin defansının Belkalem’e yaptığı penaltı görülmedi. Mersin lehine verilen penaltı kararı doğruydu. Vederson’un, kontrolsüz hareketi sonrası yaptığı bileğe basma hareketine verilen direk kırmızı doğru bir karardı. 
Akhisar -Kasımpaşa 
Bülent Yıldırım
Penaltı kararı doğru, kaleciye kırmızı kart gösterilmemesi de doğru bir karardı. Genelde iyi bir müsabaka çıkardı.
Beşiktaş-Sivasspor
Mete Kalkavan
Ümit’in topu elle ve kolla kestiği pozisyona neden penaltı çalınmadığı anlaşılamadı. Cicinho’nun sarı kart sonrası 2 sarı kartlık olayı daha vardı ve hiçbirisinde kart görmedi.
Gençlerbirliği-K.Erciyes
Hüseyin Göçek
Penaltı beklentilerinde devam kararları doğruydu. 0-0 biten müsabakayı sıfır hata ile kapattı.
Ç. Rize-Balıkesir 
Serkan Çınar
Rize’nin 2 önemli pozisyonu, yanlış bayraklarla ofsayt diye kesildi. Yardımcı hatasıydı. Hakemin yönetimi genelde iyiydi.

Yazarın Diğer Yazıları