Penaltılar üzerine

31. haftada konuşulanlar yine verilen ve verilmeyen penaltılar üzerineydi. Telafisi olmayan haftalarda hakemlerimizin bu karar değerlendirmelerinde hassas, duyarlı ve objektif kararlar vermesi çok önemlidir. Ligin altının ve üstünün belirlenmesinde neticeyi belirleyen bu kararlarda taktir haklarını doğru ve isabetli kullanmalılar. Penaltı kararları ekseriyetle neticelerin belirlenmesinde öncelik alır. Müsabakanın yöneteni olarak bu ceza alanı ihlallerini bizzat yardım almadan hakemler çözmelidir. Penaltı, kırmızı kart, gol iptali gibi kararlar bizzat hakemler tarafından verilirse başarı yakalanır. Bu önemli kararları verirken hakemin sahadaki yeri önem kazanmaktadır. Diyagonal koşular yapılmıyor. Topun ceza alanına girişinde hakem koşmayıp durup, pozisyonu tespit ikazlarına uymamakta. Birçok hakem de bu esnada koşuya devam ettiği için bu pozisyonları değerlendiremiyorlar. Hakemlerde gördüğüm en büyük hatalardan biri genellikle ceza alanına giren oyuncuya odaklanmalarıdır. O nedenle bazı hatalı kararlar ortaya çıkıyor. Benim yıllardır hakemlere tavsiyem ki doğru kararlar için önemlidir. Ceza alanına giren hücum oyuncusunu değil, defans oyuncusunu izleyen hakem doğru karar verir. Artık hücum oyuncusunun değil, defans oyuncusunun hareketi penaltı için önemlidir. Bunlara çok dikkat edelim. Çünkü telafisi olmayan haftalara girdik. Hatalı bir kararınız şampiyonu ve düşecek takımı belirleyebilir.

 

Göztepe-Kardemir Karabükspor

Volkan Bayarslan

Karabükspor veda maçlarını farklı skorlarla kapatıyor. Dolayısıyla hakemler de bu kolay maçlarda zorlanmıyor. Tıpkı bu karşılaşmada olduğu gibi.

Kayserispor-Aytemiz Alanyaspor

Halil Umut Meler

Skoru belirleyen penaltı kararı ve ikinci sarıdan Sapunaru'ya kırmızı kart doğruydu. Lopes'in hareketine kırmızı kart çıkmalıydı. Taçın hakeme sormadan mübalağalı bir mesafeden atılmasında karşı tarafa verileceğini akıldan çıkarmamalı.

 

Demir Grup Sivasspor-Gençlerbirliği

Hüseyin Göçek

 

Gençlerbirliği için önemi olan müsabakada, geçen haftaki gibi bu maçta da iyi bir yönetim gösterdi.

 

Antalyaspor-Trabzonspor

Bülent Yıldırım

 

Skora etkisi olan penaltıyı verdiği yerden pozisyonu net göreceği yerde değildi. Oyuncunun kolundan değil, sırtından gelen bir toptu. Antalya lehine olan bir penaltı da verilmedi.

 

Kasımpaşa-Fenerbahçe

Cüneyt Çakır

 

Pavelka'nın topa koluyla müdahalesini değerlendiremedi, penaltıydı. Üçüncü Fenerbahçe golünde topun tamamının çizgiyle ilişkisini kesmediği için yardımcının yeri iyi olmasa da karar doğruya yakındı.

 

EY Malatyaspor-TM Akhisarspor

Özgür Yankaya

 

Çok faullü bir müsabakaydı. O nedenle faul hataları fazlaydı. Aytaç'ın rakibine tabanla basması kırmızı kartlıktı. Yine Aytaç'ın Mustafa Yumlu'ya dirseği sarı kartlıktı, ikinci sarı kart verilmedi.

 

 

Osmanlıspor-Medipol Başakşehir

 

Ümit Öztürk

 

Numan'a verilen kart haklıydı. Ancak benzer pozisyonda Arda'nın hareketine de kart çıkmalıydı. 3. golde Adebayor'un Yalçın'ı itişini değerlendiremedi. Yatarak kayarak oyun artık futbolun bir parçasıdır. Rakibe müdahale yoksa kart çıkmamalıdır.

 

Galatasaray-Beşiktaş

Fırat Aydınus

 

Müsabakanın hemen başlarında Belhanda'nın Medel'e kasıtlı dirseği, şekil ne türlü olursa olsun kırmızı çağrıştırıyordu. Çünkü kasıtlıydı. Verilmeyen başka kartlar da vardı. Penaltı pozisyonunda penaltı ve kırmızı kart doğru ancak penaltıyı verip kırmızı kartı unutan hakeme Japon oyuncu Nagatomo koşarak gelip, Tosic'in kırmızı kart görmesini sağladı. Ancak penaltı pozisyonu öncesi yardımcı ofsaytı değerlendiremedi. Her şeye rağmen yönetimi zorluk derecesi çok yüksek bir maç için idare eder.

 

Bursaspor-A. Konyaspor

Ali Palabıyık

 

Düşme hattındaki iki takım için de çok önemli olan bu müsabakada iyi bir yönetim gösterdi. Verdiği penaltı kararı doğruydu. Yalnız Konyasporlu Yatabare'nin kaleciye herhangi bir hareketi yoktu, sarı verilmemeliydi.

Yazarın Diğer Yazıları