Pence: “ABD ve Türkiye Suriye’de ateşkese karar verdi”

Pence: “ABD ve Türkiye Suriye’de ateşkese karar verdi”
Heyetler arası görüşmenin ardından açıklamada bulunan ABD Başkan Yardımcısı Pence, "ABD ve Türkiye Suriye'de ateşkese karar verdi. YPG 120 saat içerisinde bölgeyi terk edecek" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşen ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence açıklama yaptı.

Pence, YPG'nin 5 gün içinde güvenli bölgeden çekileceğini ve ateşkes konusunda anlaştık açıklamasında bulundu.

BARIŞ PINARI HAREKATI DURDURULDU!

Pence "Bir hafta önce Türk güçleri Suriye'ye girdi. Bugün gururla belirtmeliyim ki, Başkan Trump'ın güçlü liderliği sayesinde, Erdoğan ile olan güçlü ilişkileri sayesinde Türkiye ve ABD Suriye'de ateşkes için anlaşmıştır" diyerek Barış Pınarı Harekatı'nın durdurulacağını ifade etti.

120 saatlik verilen arada, YPG/PKK'nın güvenli bölgeden çekileceğini ifade eden ABD Başkan Yardımcısı, "Harekata 120 saat ara verilecek ve bu süre içinde ABD, YPG'nin güvenli bölgeden çıkmasını sağlayacak. Heyetimiz güvenli bölgede şu anda. YPG ile 20 mil çekilmeleri için görüşme yapıyor" şeklinde konuştu.

'YENİ BİR YAPTIRIM UYGULANMAYACAK'

Pence, söz konusu ateşkesle birlikte ABD'nin Türkiye'ye yeni bir yaptırım uygulamayacağını da açıkladı. Pence, "Daimi bir ateşkes gerçekleştiğinde Trump, ekonomik yaptırımların da kaldırılması konusunda anlaştı" ifadesini kullandı.

Pence'nin açıklamaları şöyle:

"Başkan Trump kararlı bir eyleme geçti ve Türk kuvvetlerini müzakereye davet etti. Bugün size gururla şunu bildirmek istiyorum. ABD Başkanı Trump'ın güçlü liderliği ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türkiye ile güçlü ilişkiler sayesinde ateşkese karar verilmiştir. Güvenli alandan çekilecektir. Barış Pınarı Harekatı durdurulacak ve Barış Pınarı hareketi YPG'nin çekilmesinden sonra duracaktır. İdaremiz, Suriye savunma güçleriyle iletişim içerisinde onların yaklaşık 20 millik alandan Türkiye'nin güney sınırlarından çekilmelerini sağlayacaktır. Bunun için Türkiye ile yapılan anlaşma var. Kobani halkına karşı herhangi bir harekat yapılmayacak. Buna ABD ile Türkiye ortak bir şekilde güvenli bölgenin, güvenli geleceğin olması için çalışmaya söz vermişlerdir. Bu sınır bölgede güvenlik sağlanacaktır. Bugünkü anlaşmaya ek olarak Türkiye ve ABD kuzeydoğu Suriye'de DEAŞ'ın faaliyetlerini durdurma konusunda karar vermişlerdir. Bunun içinde tutuklama ve DEAŞ kontrolünde olan bölgelere dair anlaşmalar, hususlar vardır. Ayrıca ABD, Türkiye insan hakları, insan yaşamı ve özellikle de dini ve etnik toplulukların haklarını koruma konusunda ortak karar almıştır. Birkaç dakika sonra Başkan Trump'la görüştüm. Başkanın çok minnettar olduğunu biliyorum. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ateşkesi başlatma ve bu çatışmanın, 1 hafta önce başlayan çatışmanın barışma için attığı adım için kendisine minnettar. Ben de kendisine minnettarım. Bu görüşmelerin sonucunda hayatlar kurtarılacak. Bu ekibe olan minnettarlarımı bildirmek istiyorum. Dışişleri Bakanı Pompeo'ya teşekkür ediyorum. Onlarla birlikte olmak büyük bir ayrıcalık. Ekip çok büyük katkılara imza attı.

Milyonlarca ABD vatandaşına teşekkür etmek istiyorum. ABD'nin dört bir yanından vatandaşların seslerini duyduk. Onların vicdanları 1 hafta boyunca olan can kayıplarıyla ıstırap çekti. Onların duası ve ABD'nin gösterdiği güçlü liderlik ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'la birlikte bunu sağladı. Türkiye Suriye operasyonunu başlattıktan 1 hafta sonra ABD ile Türkiye birlikte ateşkes kararı almıştır. ABD, YPG'nin 120 saat içinde güvenli bölgeden çekilmesini sağlayacak. Bu bittikten sonra Türkiye kalıcı bir ateşkesi kabul ediyor. ABD, Türkiye ile birlikte çalışacak. Dışişleri Bakanı sayın Pompeo'ya minnettarlıklarımı ifade etmek istiyorum.

ABD Başkanı Trump ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın aldığı karar önemli sonuçlara yol açacaktır.

Anlaşmayı görecekseniz. Bir kısmının içerisinde ateşkesin uygulanması sayesinde ABD'nin artık Türkiye'ye başka yaptırım yapmayacağı koşulu var. Ayrıca kalıcı ateşkes olduktan sonra şu an uygulanan ekonomik yaptırımlar da geri çekilecek. Başkan Trump, Türkiye'nin müttefikliği konusunda çok net. Amerika, Türkiye'nin Suriye'deki operasyonuna kesinlikle karşıdır. Başkan Trump'ın sözlerindeki dürüstlük bunu yansıtıyor. Şimdi bu anlaşmanın uygulanması konusunda iş birliği yapacağız. Ekibimiz çalışmalara başladı. YPG'nin güvenli bölgeden geri çekilmesi konusunda kolaylaştırıcılık rolümüzü uygulayacağız, bu bölgeye barış ve güveni geri getireceğiz.

Bu güvenli bölgenin bir parçası olması için elimizden geleni yapacağız. Tüm dünyadaki Hristiyan liderler sizin bahsetmiş olduğunuz şeyi dile getiriyor. Bu ateşkesin ilan edilmesi bu tehdidi ortadan kaldırıyor. Hem Suriye'de hem de Ortadoğu'nun genelinde daha güvenli ortam ortaya çıkaracaktır. Kötü muameleler konusunda soruşturmaların başlatılması konusunda gerekli adımları atacağız."

İlgili Haberler