Peres'ten Türkiye'ye tek kanatlı kartal benzetmesi!

İsrail Cumhurbaşkanı Peres, TBMM konuşmasında  “Türkiye bir kartal gibi. Tek kanadıyla ilerliyor, diğeriyle dengeliyor”  diye bir laf etti. Bir kişi dışında kimse bu sözlerin üzerinde durmadı. Daha ziyade Cahit Sıtkı Tarancı’nın  “Memleket isterim”  şiirini okuması üzerinde bazı yorumlar yapıldı, “vaat edilmiş toprakları isterim”  demek istediği iddia edildi.
Tek kanadıyla ilerleyen, öbür kanadıyla dengeleyen kartal benzetmesi ne demek oluyor? Netpano’dan Oktan Keleş, konuyu  “Şahin Horus efsanesi” ne bağlıyor.
“Tutankamon’un ait olduğu boyun 18. sülalesinin açılan mezarında mumyanın üzerinde, bir kanadı ileri, bir kanadı geriye doğru, tunçtan yapılmış yırtıcı kuş objesi bulunmuştu. Biri ileri, diğeri geri kanatlara sahip yırtıcı kuşun mânâsı şöyle ifade ediliyor:
-Hiçbir zaman seni, krallığını, egemenliğini çift kanatla uçurmadık. Kanadının biri bizim tarafımızdan konmuş olan engelleri, manileri def etmek ve savmak için uğraştı. Diğer kanadını ise serbest bıraktık. İleri doğru çırpınışın seni varlık aleminde çabalayan, hareketli bir canlı kıldı. Özgür bir kuş olmana rağmen tek kanadın hep bizim gücümüzle meşgul oldu. Kanadını kırmadık, çünkü yaralı bir yırtıcı işimize yaramazdı. Bunu gelecek nesillerine de ibret (kulağına küpe olarak) ve bir tehdit unsuru olarak sembolleştirdik. Şahin, kartal özgürdür. Fakat biz seni özgürlüğün içinde hapsettik. Yüce gücünü toprağa gömdük ve seni bir tarih haline getirdik.
Şimdi gelelim, Peres’in demek istediğine!
Bu söz konuya vakıf ehil insanlara bir mesajdır.
Peres, TBMM’de yaptığı konuşmanın bir bölümünde de ‘Türkiye, son yüzyılda bir devrim yaşadı, eski bir imparatorluktan güçlü bir cumhuriyete dönüştü. Geçmişe gömülen bir varlıktan, kendisi, bölge ülkeleri, onların dinleri ve başka dinlerden halklar için İsrail’in tanrısı ve İsmail’in tanrısının yıkım değil hayat tanrısı olduğunun kanıtlandığı yeni bir gelecek yaratan bir varlığa dönüştü’ demişti!
Burada geçmişe gömülen varlık Osmanlı İmparatorluğu! Peres, şu mesajı veriyor: ‘Biz imparatorlukları tarihe gömebilen bir kudrete sahibiz. Atanız olan Osmanlıların tarihe gömülüşünde bizim parmağımız var.’
Ve ekliyor: ‘Terör bir yıkım ve kan mesajıdır!’
Burada da Türkiye’nin terör sorununda kendi parmakları olduğunu ve bize karşı kullandıkları mesajını veriyor.
Kısacası Peres, ‘Büyük İsrail Projesi önünde engel olmayın! İran’a ve bölgedeki proje içerisindeki tüm İslâm devletlerine yapılacak operasyonlara destek verin! Kartal kanadını unutmayın!’ mesajı veriyor.”

*  *  *

Peres’in vermek istediği mesajlar bir tarafa, Türkiye’nin durumu gerçekten tasvir ettiği gibi! Bir kanadıyla ilerlemeye çalışıyor, öbür kanadına yapışanlar ise hızını azalttığı gibi yönünü de değiştiriyor!
Türkiye’nin kanadına yapışanlar, Osmanlı zamanında kırmızı veya mavi başlık ve ayakkabı giymek zorunda olanlardı! Bugün herkes aynı kimliği taşıdığı için Türkiye’yi frenleyenler belli olmuyor!
Türkiye’nin başına terör belasını saranlar, etnik ırkçılığı ve dini ayrımcılığı körükleyenler, diğer Kürt örgütlerini tasfiye ederken PKK’yı 12 Eylül 1980’den beri koruyup kollayanlar, şimdi örgüt militanlarının Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde akıllarına gelen her şeyi söylemelerini keyifle seyrediyor!
Çünkü Türkiye’nin devlet otoritesini çiğnemekte ve her geçen gün temelin altına girmektedirler!
Mesajın alınmıştır Peres! Ama unutma ki Türkler için imkânsız diye bir şey yoktur! Sadece biraz zaman alır!

Yazarın Diğer Yazıları