Peşmerge Bağdat'tan istediğini kopardı

Peşmerge Bağdat'tan istediğini kopardı
Irak Başbakanı Abadi ile peşmerge başı Barzani, 140. maddenin önündeki engellerin kaldırılması konusunda mutabakata vardı.

Irak Başbakanı Haydar el Abadi’nin Bağdat’ı ziyaret eden Kürt yönetimi heyetiyle görüşmesinde, Türkmen kenti Kerkük sorununa çözüm için 140. maddenin önündeki engellerin kaldırılmasında mutabık kalındığı bildirildi.

Abadi’nin basın ofisinden yapılan açıklamada, “Başbakan, anayasa çerçevesinde durumun normalleşmesi, Irak’ın birliği ve unsurlar arasında birlikte yaşamın korunması için Kürt heyetiyle diyalog yoluna başvurularak sorunların çözülmesinde anlaşmaya varıp, tüm çabaların IŞİD’e karşı verilen mücadeleye yoğunlaştırılmasını istedi” denildi.

Açıklamada, “Başbakan ve Kürt heyeti, 140. Madde’nin etkinleştirilmesinin önündeki engellerin kaldırılmasında mutabık kalarak, tüm kentlerde kontrolün sağlanıp IŞİD’in bölgeden çıkarılmasından sonra nüfus sayımı yapılmasının önemine de vurgu yaptı” şeklinde ifade kullanıldı.

Kerkük’ün statüsü ve 2003’ten sonra kente Kürt göçü, taraflara arasında görüş ayrılıklarına neden oluyordu. Peşmerge Yönetiminin Erbil kentinden Bağdat’a gelen Kürt heyetinde, Kürdistan Demokrat Partisi Politbüro Sorumlusu Fazıl Mirani, Peşmerge Yönetimi Başkanlık Divani Başkanı Fuat Hüseyin ve Kürdistan Yurtseverler Birliği Politbüro Üyesi Adnan Müfti yer alıyor.

ABD’nin 2003’te Irak’ı işgali sırasında Kürt güçleri, Kerkük’ü fiilen ele geçirmiş, kente yoğun bir Kürt göçü yaşanmıştı. 2005 yılında yazılan Irak anayasasının 140. maddesine göre, Kerkük’ün statüsü, devrik lider Saddam Hüseyin döneminde Kerkük’ten zorla göç ettirilenlerin geri dönmesi, ardından Kerkük’te nüfus sayımı yapılması ve kentin statüsü hakkında bir referanduma gidilerek nihai durumun belirlenmesi olarak öngörülüyordu. Ancak çeşitli nedenler ve anlaşmazlıklar sebebiyle bu madde henüz uygulanamadı.

Saddam döneminde kent Araplaştırılırken, diğer etnik kökenliler göç ettirilmişti. Ancak 2003’ten sonra tam dersi oldu. Bu şartlarda yapılacak nüfus sayımında kentte Kürt çoğunluk sonucu çıkacak ve Kürt yönetiminin de Türkmen kentini ilhak etmesi gündeme gelecek. Bağdat, Kerkük’ün idari olarak merkezi yönetime bağlı olduğunu belirtirken, Kürtler ve özellikle kentte hakimiyet süren Kürdistan Yurtseverler Birliği(KYB), Kerkük’ün Peşmerge Yönetimine ilhak edilmesini talep ediyor. Türkmenler ise buna karşı çıkarak, Kerkük’ün özel bir statüye sahip olmasını istiyor.

İlgili Haberler