Peşmerge yönetimi Rusya'dan Türkiye'nin operasyonunu önlemesini istedi!

Peşmerge yönetimi Rusya'dan Türkiye'nin operasyonunu önlemesini istedi!
AKP iktidarının destek verdiği Irak'ın kuzeyindeki peşmerge yönetimi, Rusya'dan Türkiye'nin Fırat'ın doğusuna yönelik olası operasyonunu önlemesini istedi.

Irak'ın kuzeyindeki peşmerge yönetimi, Erbil'e ziyaret eden Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'dan, Türkiye'nin Fırat'ın doğusuna yönelik operasyonunu önlemesini istedi.

Irak'ın başkenti Bağdat'taki temaslarının ardından Erbil'e giden Rus Dışişleri Bakanı Lavrov,  Peşmerge yönetiminin başkanı Neçirvan Barzani ile bir araya geldi.

Yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Bağdat-Erbil sorunlarının anayasa çerçevesinde diyalog ile çözülmesi konusunda sağlanan ilerlemenin memnuniyet verici olduğunu belirten Lavrov, Rusya'nın peşmerge yönetimine desteğinin süreceğini söyledi.

PEŞMERGE YÖNETİMİNDEN RUSYA’YA ÇAĞRI: "SURİYE’DE KÜRTLERE YARDIM EDİN"

Neçirvan Barzani'nin, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile yaptığı görüşmede, Suriye’deki Kürtlerin akıbetinden endişe duyduğunu söyleyerek, Rusya’dan Kürtlerin acı çekmesini önlemek için rol oynamasını istediği öğrenildi.

Lavrov'un Neçirvan Barzani'nin ardından, peşmerge yönetiminin başbakanı Mesrur Barzani ve eski başkan Mesud Barzani ile de bir araya geldiği belirtildi.

Lavrov'un Erbil'deki temasları kapsamında Mesud Barzani ile yaptığı görüşmede, Erbil-Bağdat hattındaki sorunlar ile Suriye meselesi ele alındı. Görüşme ile ilgili Lavrov'un, Rusya’nın karşılıklı çıkara dayalı olarak ve Irak’ın bölgesel çıkarları göz önünde bulundurularak peşmerge yönetimi ile işbirliğini arttırmak istediği belirtildi.

BARZANİ: "ROJAVA HALKININ BAŞKA FELAKETLERE MARUZ KALMAMASI İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ"

Öte yandan, Mesud Barzani Twitter hesabında, Türkiye’nin Fırat'ın doğusuna yönelik olası operasyonuna ilişkin açıklama yaptı. AKP iktidarının destek verdiği ve Eylül 2017'de gerçekleştirdiği sözde bağımsızlık referandumuna rağmen ilişkileri devam ettirdiği peşmerge yönetiminin eski başkanı Barzani, paylaşımında Suriye'nin kuzeydoğusunu kastederek, şu ifadelere kullandı: “Batı Kürdistan'daki son gelişmelerden çok endişeliyiz. Birkaç kanalla iletişim halindeyiz ve Rojava halkının başka felaketlere maruz kalmamasını sağlamak için elimizden gelenin en iyisini yapacağız.”

barzo.jpg