Petrol 3 ayın zirvesi civarında seyretti

Petrol 3 ayın zirvesi civarında seyretti
Petrol, ABD'de artan benzin talebinin akaryakıt stoklarını düşürmesi sonrası 3 ayın en yüksek seviyesi yakınında seyretti.

Petrol, ABD'de artan benzin talebinin akaryakıt stoklarını Ocak ayından bu yana en düşük seviyesine indirmesinin ardından, üç ayın en yüksek seviyesi yakınında işlem gördü.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Çarşamba günü yüzde 4.9 yükseldikten sonra fazla değişmedi. ABD'de Enerji Enformasyon İdaresi verilerine göre, son dört haftada akaryakıt tüketimi Eylül ayından bu yana en yüksek seviyesine çıktı ve bunun sonucu akaryakıt stokları üst üste üçüncü hafta da geriledi. ABD'de petrol üretimi, stoklardaki artışa ve arzın 1930'dan bu yana en yüksek seviyesinde kalmayı sürdürmesine karşın artış göstermedi. Nijerya'nın petrol ihracatı, bir terminalin kapanmasından dolayı iki yılın en düşük seviyesine inmeye hazırlanıyor.

Sydney'de CMC Markets baş stratejisti Michael McCarthy, "Ürün stoklarındaki azalma, ABD'de daha iyi bir talep senaryosunu işaret ediyor," dedi ve "Teknik düzeyde, 38.50 doların üzerine kalıcı bir hareket, petrolün daha da yükselebileceğini işaret eder ve 41 dolar civarına bir yükselişe neden olabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Petrol, geçen ay 12 yılın en düşük seviyesine indikten sonra, güçlenen talep ve ABD'de üretimin azalmasının küresel arz fazlasını azaltacağı spekülasyonuna bağlı olarak, bu yılki kayıplarını geri aldı. Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak, Interfax'ta çıkan bir habere göre, aralarında Suudi Arabistan'ın da bulunduğu büyük üreticilerin üretimi dondurmaya ilişkin yapacakları toplantının zamanının ve tarihinin belli olmadığını söyledi.

Nisan vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 8 sent düşerek, Hong Kong saati ile 11:27'de varil başına 38.21 dolara indi. Kontrat Çarşamba günü 1.79 dolar yükselerek 38.29 dolara çıkmış ve 4 Aralık'tan bu yana en yüksek kapanışını gerçekleştirmişti. Toplam işlem hacmi 100 günün ortalamsının yaklaşık yüzde 48 altındaydı.

Mayıs vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 20 sent düşerek varil başına 40.87 dolara geriledi. Kontrat Çarşamba günü 1.42 dolar ya da yüzde 3.6 yükselerek 41.07 dolardan kapandı. Küresek gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a göre 93 sent primli işlem gördü.