Petrol fiyatları dünyada düşüyor biz de yükseliyor

Petrol fiyatları dünyada düşüyor biz de yükseliyor
Koronavirüs salgını sonrasında büyük darbe yiyen petrol fiyatları son 21 yılın en düşük seviyelerini gördü. Ülkemizde ise 2 gün önce benzinin litre fiyatına 15, motorinin litre fiyatına ise 10 kuruş zam yapıldı. Benzinin litre fiyatı şu an İstanbul’da 5.15 TL, motorinin litre fiyatı ise 5.10 TL'ye yükseldi.
ABD'nin petrol depolama kapasitesinin yakın zamanda dolacağı ve talepte hızlı düşüşün devam ettiği endişeleri NYMEX'de Batı Teksas petrolünün varil fiyatının 1999'dan bu yana görülmemiş seviyelere gerilemesine yol açtı. NYMEX'de Mayıs vadeli Batı Teksas petrolünün varil fiyatı 3,22 dolar düşüşle 15,05 dolar seviyesine geriledi. Haziran vadeli Batı Teksas petrolünde fiyat Cuma gününe göre 1,26 dolar düşüşle 23,67 dolar/varil seviyesine kadar indi. ICE'de Haziran vadeli Brent petrolü de 0,36 dolar kayıpla 27,72 dolar/varilden işlem görüyor.
 
PETROL FİYATLARI NEDEN DÜŞÜYOR
Talep düşüklüğüne ek olarak petrol üreticisi ülkelerin arzının devam etmesi fiyatların düşüşünde baş rol oynuyor. Tarihi seviyeleri gören petrol fiyatlarının düşüklüğü rezerv toplamak isteyen ülkeleri de harekete geçirdi. Birkaç hafta içerisinde rezervlerini dolduran ülkeler petrol depolayacak yer arayışına girdi. Ancak depolayacak yer de kısıtı nedeniyle üretilen petrolü koyacak yer kalmayınca fiyatlar hızla aşağıya düşüyor.
Arz ve talep kaynaklı bu fiyat hareketlerine ek olarak petrolde mayıs kontratlarında vade tarihinin yaklaşması da fiyatlarda sert düşüşlere neden oldu. Petrol kontratlarının fiziki teslimatlı oluşu, 2 gün sonunda vadesi dolacak kontratlar neticesinde petrol almak istemeyen yatırımcıları satışa yönlendiriyor. Bu etkinin 2 gün boyunca devam etmesi bekleniyor. 
Sene başında 66 dolar olan Brent tipi petrolün varil fiyatı, salgının küresel talebi düşürmesine, bir de Suudi Arabistan ile Rusya arasında başlayan fiyat savaşı eklenince 22 dolara kadar geriledi. ABD’nin girişimleri sonucunda Suudilerin başını çektiği Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ile Rusya’nın başını çektiği ülkelerin günlük 9,7 milyon varillik üretim kesintisi kararı da fiyatların düşmesine çare olmadı.
 
TÜRKİYE'DE ARTIYOR
Petrol fiyatlarında indirim ise ülkemizde pompa fiyatlarına yansımıyor. 2 gün önce 1 litre motorine 10, benzine de 15 kuruş zam papıldı. Benzinin litre fiyatı şu an İstanbul’da 5.15 TL, Ankara ve İzmir’de ise ortalama 5.26 TL seviyesinde bulunuyor. Motorinin litre fiyatı ise İstanbul'da 5.10 TL, Ankara ve İzmir'de ise ortalama 5.18 TL seviyesinde.