Korona virüs aşısında şok iddia. Aşı olanlarda birinci dozdan sonra görüldü

Korona virüs aşısında şok iddia. Aşı olanlarda birinci dozdan sonra görüldü
Birinci dozdan sonra birçok kişinin korona virüse yakalandığını söyleyen Nachman Ash, ilk dozun ‘sanıldığından daha az etkili’ olduğunu belirtti. Ash, aşının korona virüse karşı koruma değerlerinin Pfizer’ın söylediği değerden daha düşük olduğunu söyledi. 

İsrail’in korona virüse karşı mücadele komisyonu yetkilisi Nachman Ash, Pfizer aşısının ilk dozunun KOVID-19’a karşı açıklandığından daha az koruma sağladığını söyledi. Ash, aşının virüsün yeni varyantlarına karşı koruma sağlayamayabileceği konusunda uyardı.
İLK DOZU YAPTIRANLARIN TESTİ POZİTİF
Sağlık Bakanlığı, ilk dozunu yaptıran 2 milyondan fazla İsrailli’den en az 12 bin 400 kişinin KOVID-19 testinin pozitif çıktığını açıkladı. İkinci dozu alan 400 bin kişiden de en az 69 kişinin testi pozitif çıktı.
YÜZDE 50 DEMİŞTİ
Pfizer, BioNTech’le ürettiği aşının ilk dozdan sonra yüzde 52 etkili olduğunu, ikinci dozdan birkaç gün sonra yaklaşık yüzde 95 etkili olduğunu açıklamıştı. Geçen hafta İsrail Sağlık Bakanlığı’na bağlı halk sağlığı depratmanı başkanı Sharon Alroy-Preis de, aşının ilk dozu uygulandıktan 14 gün sonra vaka sayılarının yüzde 50 oranında azaldığını duyurmuştu.
14 GÜN SONRA YÜZDE 33'E DÜŞMÜŞTÜ
Ancak İsrail’in en büyük sağlık kuruluşlarından biri olan Clalit’in açıkladığı rakamlara göre, aşılanan kişilerin korona virüse yakalanma oranı aşılandıktan 14 gün sonra yüzde 33’e düşerken, bir başka sağlık kuruluşu olan Maccabi’nin açıkladığı verilere göre, ilk dozdan sonra korona virüse yakalanma oranında yüzde 60’lık bir düşüş gerçekleşti. 
MUTASYONA KARŞI KORUYUCULUĞUNU AÇIKLADI
Karar'dan Selman Cömert
'in haberine göre, Ash, Sağlık Bakanlığı yetkilileriyle yaptığı görüşmede, aşının mutasyona uğramış korona virüse karşı koruyuculuğunun kesin olmadığı konusunda da uyardı. VAKA SAYILARINDA ARTIŞ 
The Times of Israel’de yayınlanan habere göre, aşılama kampanyasına bir ay kala, İsrail Sağlık Bakanlığı yetkilileri günlük vakalarda ve ağır hasta sayısında ciddi bir düşüş öngörüyorlardı. Ancak İsrail’de son 24 saatte, salgın döneminin en yüksek günlük korona virüs vaka sayısı görüldü. Son 24 saatte 10 bin vakanın görüldüğü İsrail’de, özellikle İngiltere’den yayılmaya başladığı sanılan yeni korona virüs varyantının karantina ve toplu aşılamalara rağmen, hastalık oranlarını düşürmeye engel olduğu düşünülüyor. 
YAPILAN TESTLERİN YÜZDE 10'DAN FAZLASI POZİTİF
İsrail Sağlık Bakanlığı yaptığı son açıklamada, yaklaşık 100 bin testin yüzde 10,2’sinin pozitif çıktığını söyledi. İsrail’de günlük pozitif vaka oranı, üç aydan uzun bir süre sonra ilk defa yüzde 10’u geçmiş oldu.
KARAR

 

İlgili Haberler