Pikan cevizi nedir, faydaları ve zararları nelerdir?

Pikan cevizi nedir, faydaları ve zararları nelerdir?
Pikan cevizinin adını son dönemlerde sıkça duymaya başladık. Sağlıklı atıştırmalıklar listesinin başında yer alan pikan cevizinin sağlığa faydaları saymakla bitmiyor. Peki pikan cevizi nedir? Faydaları nelerdir? Zararları nelerdir? İşte detaylar…

Dünyada “pekan” olarak bilinen bu bitki türünün kökeni Kuzey Amerika’ya dayanır. Sert kabuklu bir meyve olan pikan cevizi son derece güçlü bir antioksidan, protein ve yağ kaynağıdır. Türkiye''de ise meyve ve tohumunun benzerliği nedeniyle Pikan cevizi olarak bilinir.

Lif oranının yüksek olması, pikan cevizi özellikleri içinde sağlık açısından önemli bir konumdadır.

 

 

PİKAN CEVİZİNİN NORMAL CEVİZDEN FARKI

Tarım ve Orman Bakanlığı''nın bir makalesinde Pikan cevizinin diğer cevizlerden farkı şöyle sıralanır.

-İç randıman yüksekliği

-Cevizin yetiştirilmediği iklimlerde daha az masrafla yetiştirilebilmesi

-Meyvesinin daha uzun süre saklanabilmesi

-Kabuğunun kolayca elle kırılabilmesi.

 

PİKAN CEVİZİNİN KİLOSU

Pikan cevizinin 1 kilosu, 100 ila 760 TL arasında değişiklik göstermektedir.

 

 

PİKAN CEVİZİNİN BESİN DEĞERİ

Pikan cevizi; folik asit, A, C ve E vitaminleri, kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum ve çinko gibi minerallerin önemli bir kaynağıdır.

 

PİKAN CEVİZİNİN FAYDALARI

-Kan basıncının dengelenmesine yardımcı olur.

-Kolesterol düşürücü etkisiyle kalp ve damar sağlığını destekler.

-Prostat rahatsızlığının tedavisinde etkilidir ve prostat kanserine karşı koruyucu özelliğe sahiptir.

-İnme riskini azaltır

-Beyin fonksiyonlarını korumaya yardımcıdır

-İştahı dengeleyerek kilo vermeye yardımcı olur

-Bağışlık sistemini destekler

-Anti-inflamatuar faydalara sahiptir

-Saçın büyümesini uyarır ve saç dökülmesini önler

-Kemik ve diş sağlığına faydalıdır

-Cilt sağlığına faydası vardır

-B1, B2, B3, B5 ve B6 zengini olan pikan cevizi, iştahı dengeler vevücudun ihtiyacı olan kaloriyi kullanmasında yardımcı olur.

-İçerdiği E vitamini sayesinde özellikle kalp krizi, felç gibi hastalıklara karşı koruyucudur

-Diyabet riskini azaltıcı ve bağışıklık sistemini de güçlendirici etkiye sahiptir.

-Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olan antioksidanlar, kanser ve enfeksiyon riskini azaltmada da etkili rol oynar.

 

PİKAN CEVİZİNİN ZARARLARI

Kuruyemişlere alerjisi olanlar pikan cevizi yemekten kaçınmalıdır.

Kalorileri yüksektir. Kilo almanıza katkıda bulunabilir. Bu nedenle, özellikle kilo vermeye çalışıyorsanız dikkatli tüketmelisiniz.

Ceviz alerjisi olanların tüketmemesi gerekir. Alerji durumunda bağışıklık sistemi, cevizdeki proteinlere tepki verir ve histamin adı verilen bir kimyasalın salınmasına bağlı olarak kurdeşen, kusma, boğazda şişme, nefes darlığı ve baş dönmesi gibi semptomlar görülebilir.