Piyasadaki Nutuk orjinal mi? Gerçek Nutuk nerede?

Piyasadaki Nutuk orjinal mi? Gerçek Nutuk nerede?
Nutuk, 1927 yılında biri asıl metin, diğeri belgeler olmak üzere Arap harfleriyle 2 cilt olarak yayımlanmıştı. Peki piyasadaki Nutuk orjinal mi? Gerçek Nutuk nerede?

Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı dönemini birinci ağızdan aktardığı, Cumhuriyet tarihi açısından önemli bir eser olan Nutuk, içeriği en çok değiştirilen kitaplardan birisi mi?

 Nutuk, Atatürk’ün 15-20 Ekim 1927 tarihleri arasında Cumhuriyet Halk Partisi Kurultayı’nda yaptığı konuşmanın metnidir. 

Atatürk, Nutuk ile geçmişi anlatıp aynı zamanda gelecekte olabilecek tehlikelerin önceden sezilebilmesi için alınacak derslerden bahsetmektedir. Bazı sayfalarda açıkça belirttiği "sonraki yıllarda durumun kolay ve açıkça değerlendirilmesi için bu kadar ayrıntıya yer verilmiştir" sözü ile Atatürk ileri görüşlülüğünü bir kere daha ortaya koymuştur.

1415103-5c4f4625ef07cd96327e0856c7fc10ae.jpg

Orijinal “Nutuk”un ilk sayfası

Ancak onun mücadelesini yansıtan Nutuk'a bu çağda, internette ücretsiz ve kolaylıkla anlaşılabilir bir dille ulaşmak TBMM sayfası üzerinden bile mümkün olmuyor.

1927’de Osmanlıca harflerle basılan Nutuk, sonraki yıllarda başta Milli Eğitim Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu olmak üzere birçok kurum ve kitabevi tarafından sayısız kez basıldı. Ancak bazı tarihçiler, yapılan çevirilerde hatalı okumalar olduğunu, orijinaliyle, yayımlanan eserler arasında farkların olduğunu iddia etti.

59e46fef5bef4-e1535980688478.jpg

Bazı tarihçiler, Nutuk’un çok sayıda kurum ve kitabevi tarafından baskıları yapılan eserlerde hatalar yapıldığını ve Nutuk’un orjinalinden uzaklaştırıldığını iddia ediyor. Merhum tarihçi Cemal Kutay, Atatürk’ün orijinal el yazmalarının Genelkurmay’ın kasasında kilitli olduğunu tartışmalar sırasında iddia etmişti.