PKK açılımında söylem ve eylem farklılığının sebebi!

AKP’nin çeşitli adlarla gündeme getirdiği, PKK açılımı olarak uygulanan süreç Meclis’te tartışılırken MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, millet kimliği konusunda, sadece milletvekillerine değil, dinleyen herkese önemli bir konferans vermiş oldu:
“Bu vatan bundan bin yıl önce gerçek sahibini bulmuştur. Aradan geçen 10 asır büyük bir milleti ortaya çıkarmıştır. Bunun adı Türk milletidir. Bizleri bir araya getiren acılarımız, anılarımız, hüzünlerimiz ve sevinçlerimiz olmuştur. Bin yılda kız alıp vermiş, fetihlere katılmış, vatanı kurtarmışızdır. Bizi bir araya getirenler bunlardır. Mezhebimiz, anamızın dili ne olursa olsun bizim adımız Türk milletidir.
Bu sözde açılım projesi, bölgemizdeki enerji ve suyumuzu ele geçirmek isteyenlerin yazdığı Büyük Orta Doğu Projesi’nin yazdıklarıdır. Siyasi İslamcılığın bugünkü fason sahipleri ırkçı noktaya sürüklenmişlerdir. İmralı-PKK-ABD-Peşmerge ve AKP’nin birlikte oynadıkları oyundur.”
Bahçeli bütün bu doğru sözlerden sonra  “Türkiye’yi yıkıma götüren siyasi aktörlerin oyununu bozmak, vazgeçilmez milli görevimiz ve namusumuz olacaktır. Ama her şeye rağmen girdiğiniz yoldan dönmemeye kararlıysanız, TBMM’deki sandalye sayınız yeterlidir. Açılım ortağınızla el ele verin, bölünme yasalarını çıkartabiliyorsanız çıkartın” dedi.
Bahçeli, 57’nci hükümet döneminde de  “Sayınız yeterlidir. Buyurun AB yasalarını çıkarın, Abdullah Öcalan dahil idam cezasını kaldırın. Biz bu konuyu hükümeti bozma sebebi yapmayacağız”  demişti, koalisyon ortakları da denileni yapmıştı.
Gerçi şimdi Bahçeli açılım oyununu bozmaktan bahsediyor ama sonuç olarak AKP ve DTP’ye yol veriyor!
Bölünme yasaları Meclis’ten geçtikten sonra, MHP oyunu nasıl bozacaktır?
Kaldı ki açılım yasaları, Meclis’ten geçecek olan ilk bölünme yasaları değildir ki! Bugüne kadar MHP, bu yasalara karşı ne yaptı? Çok ilginç değil mi?

* * *

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal,  “Açılım sürecinde hedef Türkiye’den yeni bir millet çıkarmaktır. Yeni bir ayrışma çıkarmaktır. Ne olacağını merak ediyorsanız Irak’a bakınız. Etnik kimliğe saygı duyacağız ama bu ayrım konusu yapılamaz. Silahla bombayla patlama ile dış kuvvetlerle etnik ayrıştırmayı dayatmaya gelemeyiz... Boyun eğemeyiz... Türk milleti lafından PKK rahatsız diye biz de bundan rahatsız olmak zorunda mıyız?” dedi ve Tayyip Erdoğan’ı  “Türk Milleti”  kavramını kullanmaya davet etti. 
AKP sözcüsü Ömer Çelik konuşmasına CHP Milletvekili Onur Öymen’in Dersim isyanı ile ilgili sözlerini istismar ederek başladı. Yani Meclis kürsüsünden bu tarihi operasyonu suçladı ve Öymen’i Alevilerden özür dilemeye çağırdı. Demek ki açılım süreci, etnik ve dini grupları istismara dayanıyor, başka bir dayanağı yok!

* * *

The Economist dergisi ise  “Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, hükümetin, daha yumuşak Kürt politikasına genel olarak destek veriyor. Ordunun, AKP hükümetini devirmeye yönelik gizli planlarını ortaya çıkartan bir dizi skandal, onun savunma pozisyonuna geçmesine sebep oldu” diye yazdı. Aslında bu konuşmalar ve haberden kimin ne söylediği, gerçekte ne yaptığı çok net olarak ortaya çıkıyor. Bizim ilave bir yorum yapmamıza gerek bile kalmıyor.

Yazarın Diğer Yazıları