PKK: "Güvenli bölgeyi biz istedik"

PKK: "Güvenli bölgeyi biz istedik"
DSG'nin siyasi kanadı DSK eş başkanı Riyad Darar, ABD'den Türkiye'nin saldırmayacağına dair garanti istediklerini belirtti.

ABD ve Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde tampon bölge oluşturma görüşmelerini değerlendiren başını terör örgütü PKK/YPG'nin çektiği Demokratik Suriye Güçleri'nin (DSG) siyasi kanadı Demokratik Suriye Konseyi (DSK) eş başkanı Riyad Darar, ABD'den Türkiye'nin saldırmayacağına dair garanti istediklerini belirtti.

Suriye'nin Deyrizor bölgesindeki Arap aşiretlerinden birinin temsilcisi olan Darar, Rus gazetesi Kommersant'a açıklamasında "Başkan Donald Trump'ın bahsettiği 20 millik bölge, bu bölgede güvenli bölgenin oluşturulması projesinin başlangıcı olabilir. Bu, ABD'ye yönelttiğimiz taleplerimizden biriydi. Türkiye ile büyük sınıra sahibiz ve biz, Türk tarafının bize saldırmayacağına dair garanti istedik" dedi.

ABD'nin, IŞİD'e karşı birlikte savaştığı partnerlerini Türk tehdidi karşısında bırakmayacağı umudunu dile getiren Darar, "Bu sadece Kürtlerle ilgili değil. Eğer Türkiye bu bölgeye karşı bıçak çıkarırsa, bu bıçak orada yaşayan herkese yöneltilecek. Bu, Suriye'nin işgali anlamına gelecek" ifadelerini kullandı. Türkiye'nin terörist olarak gördüğü PKK uzantısı PYD/YPG'nin, Suriyeli Kürtlerin büyük kısmını temsil ettiğini öne süren Darar, "Onları düşman görmek, tüm Kürtleri düşman görmek demek. YPG, DSG'nin çekirdeğini oluşturuyor ve IŞİD'e karşı mücadeleye büyük katkısı var. Bu mücadele henüz tamamlanmış değil. ABD'nin Suriye'den çekilme açıklamasına rağmen yerel güçlere desteğini sürdürüyor. Bu sadece askeri operasyonları değil, savaşçıların eğitimini de kapsıyor" dedi. Türkiye'nin tehditleri bağlamında DSG'nin, Suriye yönetiminin güçlerini Türkiye sınırına yerleştirmesi ve bu tehditleri bertaraf etmesi için Şam'la görüşmeler yaptığını doğrulayan Darar, bunun Şam'a yönelik güven jesti olduğunu kaydederek "Rejimle görüşmelerde Rusya'nın arabuluculuk yapmasını umut ediyoruz. Rusya'nın, Menbiç yakınlarında askerleri bulunuyor. Biz, arabulucu olarak Ruslarla, Menbiç'te yerel sakinlerin haklarını sağlayabilecek ve sonra Suriye'nin kuzeydoğusundaki diğer arazilere yayılacak olası çözümleri görüştük. Suriye'nin geleceğiyle ilgili Şam'la görüşmeler konusunda Rusya'ya büyük umut bağladık. Bu, Kürtlerin yaşadığı bölgelerin özerkliği, savaş sonrası DSG'nin rolü ve ayrıca Kürt savaşçıların Suriye ordusuna entegrasyonuyla ilgili" dedi.

+ PKK'nın paravan oluşumlarından DSK elebaşı Riyad Darar ayrıca Washington'dan Türkiye'nin saldırmayacağına dair garanti istediklerini de sözlerine ekledi.

İlgili Haberler