Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Cahit Armağan DİLEK

Cahit Armağan DİLEK

PKK'nın bombalı sürü İHA saldırılarının arkasındaki güç

El Kaide'nin 11 Eylül saldırıları terörle mücadele algısını değiştirdi. ABD ve Batı, terörle mücadeleyi en önemli dış politika manivelası haline getirdi. Terör örgütleri de yeni bir terör doktriniyle saldırılarını küresel boyuta taşıdılar.

Haziran 2014'te IŞİD'in fiilen ortaya çıkmasıyla küresel terör örgütleri (El Kaide, IŞİD) arasında liderlik mücadelesi başladı.

Bunun alt seviyelere yansıması da bölgesel veya münferit ülkelerde eylem yapan terör örgütleri arasında taşeronluk, ortak terör saldırıları, taktik teknoloji aktarımı oldu.

Örneğin IŞİD, birçok ülkeden daha etkin olarak İnterneti, siber teknolojiyi kullandı. Bu IŞİD'in en kuvvetli yönlerinden biri oldu.

IŞİD'in kullandığı ileri teknolojiden biri de İHA/drone ile istihbarat toplamak, bombalı saldırılar yapmak. IŞİD'in bu kapasitesine Nusra-HTŞ terör örgütünün de sahip olduğunu biliyoruz.

Fırat Kalkanı harekâtında askerlerimiz IŞİD'in bombalı drone saldırısına maruz kaldığını biliyoruz.

2107'nin son gününde, 2018'de değişik tarihlerde İdlib'deki terörist grupların Rusya'nın Hmeymim ve Tartus'taki üslerine silahlı İHA'larla saldırdığını gördük. Bunlar münferit değil İHA sürüsüyle yapılan saldırılardı. Sürü İHA saldırısı uydu dahil yüksek teknoloji gerektiriyordu. Nitekim geçen ay Ruslar sürü İHA saldırılarının ABD tarafından yönetildiğini iddia etti.

Buna göre İdlib'deki noktalardan kalkan 100 km. menzilli GPS'li bombalı İHA'lar o sırada havada olan ABD'nin Predator İHA'larıyla hedefe yönlendiriliyordu.

PKK/YPG'nin Suriye ve Irak'ta IŞİD'e karşı savaşıyormuş yaptığını, ama sonuçta IŞİD'in kontrol ettiği alanların bir şekilde PKK/YPG'ye teslim edildiğini artık herkes biliyor. Bunu bir film gibi izledik. İşte bu danışıklı dövüşte IŞİD ve El Kaide'nin silah ve patlayıcıların yanında İHA kullanım taktiklerini de aktarmış olması büyük ihtimal. Ama esas aktör yazının sonunda!

Nitekim son 2 yıl içinde PKK'nın İHA/drone kullanma girişimlerine şahit olduk. Bazıları düşürüldü. Örneğin;

Ocak 2016'da Şırnak'ın Silopi ilçesinde paket içinde PKK'ya ait uzaktan kontrolle görüntü kaydeden drone ele geçirilmişti.

Ağustos 2017'de Derecik/Hakkari'de PKK'ya ait bir drone vurularak düşürüldü. 

Kasım 2017'de Ağrı'da PKK'ya ait bombalı bir drone düşürüldü.

Şubat 2018'te Afrin harekâtı esasında PKK/YPG'ye ait bir drone düşürüldü.

Ve son olarak 10 Kasım'da Şırnak'ta düşen en az 2 bomba yüklü drone. Resmî açıklama yapılmadı ama bazı kaynaklar 10, bazıları 24 adet drone saldırısı olduğunu bazılarının düştüğünü bazılarının Irak tarafına kaçtığını yazıyor.

Kesin olan şu ki, birden fazla bombalı drone'la eş zamanlı yapılan bir saldırı.

İdlib'deki terörist grupların Rus üslerine yaptıkları kadar sofistike değil ama PKK'nın bir sürü İHA saldırısının ilk denemesi. Bu durum terörle mücadelede karşımızdaki büyüyen tehdide işaret ediyor.

PKK'nın bu tür saldırılar yapacağını ise eski Pentagon çalışanı, 15 Temmuz FETÖ kalkışması paylaşımlarıyla FETÖ'cü olduğu netleşen Michael Rubin 20 Eylül'de yazdığı yazıda duyurmuş. Yazının başlığı "Hazır olun: Kürtler yakında Türkiye'ye karşı drone kullanacak".

Yazısında Türkiye'ye iğrenç suçlamaları var. PKK'ya da hedef gösteriyor. Ankara'da Cumhurbaşkanlığı sarayı, kamu binaları, askerî üsler PKK-YPG drone'ları için çok kolay hedef olabilir diyor. Ve bu saldırıların beklenenden çok kısa zamanda da olabileceğini yazıyor. Ve 10 Kasım'da Şırnak...

Aslında taşeron Rubin olayı sadece duyuruyor ve belki de PKK'ya mesajla talimat veriyor. PKK'nın bazı münferit saldırılarını yukarıda yazdık. Dinci terör örgütlerinden bir şeyler almış, söyledik.

Haberler aslında PKK'nın drone teknolojisine ulaşmasının arkasında ABD olduğunu gösteriyor. İşte kanıtları;

2014'te Kobani'deki çatışmalar esnasında ABD, YPG'ye drone veriyor.

Bunlar resmen teyit edilmiyor, ta ki Temmuz 2017'ye kadar. O dönemde bir koalisyon temsilcisi YPG'ye drone verildiğini açıklıyor. Resmî olarak ABD destek planlarında gözükmese de eğitimini yaptırıyor.

Yine Temmuz 2017'de Rakka'da IŞİD'e ait bir drone üretim tesisi YPG tarafından ele geçiriliyor.

Ne oldu Rakka'daki drone'lar ve üretim imkânları, ABD'nin verdiği drone ve eğitimler?

YPG eşittir PKK olduğuna göre bugün Türkiye'ye yönelen sürü drone/İHA saldırının esas kaynağı YPG ile ortaklık yapan, eğitim ve askerî destek veren, teknoloji aktaran ABD'den başkası değildir.

Bekanıza saldıran PKK/YPG'ye silah sağlayan ABD'nin lideriyle törende yemekte yan yana gelinmesini, önemli olumlu görüşme diye göklere çıkardığımız sürece de ABD ne PKK'dan ne de YPG'den vazgeçer.

PKK'nın İHA saldırıları da sürü halinde artarak gelir. Bu saldırılar aynı zamanda Fırat'ın doğusu mesajıdır.

Yazarın Diğer Yazıları