PKK'nın kökü böyle kazınır

Türkiye'nin yaşadığı acı terör olaylarının sona ermesi için yapılması gereken askeri harekatları emekli Piyade Albay Mithat Işık ile konuştuk. Özel Kuvvetler Komutanlığında Alay Okul Komutanlığı yapan ve uzun yıllar PKK terörü ile yurt içi ve dışında askeri operasyon yapan Işık, "PKK terörünün bitmesi için Amerika'nın stratejik müttefiklik ruhuna uygun olarak Türkiye ile etkili iş birliği yapması şarttır" dedi. Kandil'e Hava Kuvvetleri'nin gerçekleştirdiği operasyonlar ve İran-Barzani-Talabani güçlerinin desteği ile bir kara harekatı yapılabilir mi? Emekli Piyade Albay Mithat Işık bu konulara açıklık getirdi.

- PKK'yla kaç yıl mücadele ettiniz?

"Kuzey Irak'ta Barzani Peşmergeleriyle 1995 yılından 2002 yılına kadar PKK'ya çok büyük kayıplar verdirdik. Barzani 1990'dan sonra PKK ile mücadelede bizimle devamlı iş birliği içerisinde oldu. Barzani'nin PKK ile mücadelesinde yaralanan Peşmergelerini Türkiye'deki hastanelerde tedavi ettirdik. Bu zaman zarfında Türkiye ile Barzani güçleri arasında PKK'ya karşı koordineli mücadele başarılı şekilde yapıldı. Ancak 2003 yılında Amerika Birleşik Devletlerinin Irak'ı işgali ile birlikte Türkiye'nin 2. Körfez Harekâtına katılmaması Türkiye'nin Amerika güçlerine Türkiye üzerinden geçişine izin vermemesi sebebiyle Amerika'nın etkisi ile Barzani Yönetimi ile Türkiye arasındaki ilişkiler kopma noktasına geldi. Barzani bu yüzden PKK ile aktif mücadeleyi bıraktı ve Amerikan güçleri ile birlikte Saddam'a karşı savaşa katıldı."

- Türk askeri, Peşmerge ile iş birliği yaparak bölgeden PKK'yı temizlemişti. Bu durumda PKK bölgeye geri mi geldi?

"Evet aynen öyle oldu. PKK, Amerikan işgali sonrası Kuzey Irak'taki üslerine geri döndü. Tekrar güçlenmeye başladı sınırımızdaki bu bölgede. Amerika PKK'ya karşı kendisi operasyon yapmadığı gibi Türkiye'nin Kuzey Irak'ta PKK'ya karşı operasyon yapmasını da engelledi."

- Çözüm süreci döneminde Kuzey Irak'a bir operasyon yapılamadı mı?

"Bu süre zarfında gerek yurt içinde gerek ise Kuzey Irak'ta PKK'ya karşı operasyon icra edilmedi. PKK bu süre zarfında yurt içinde, Kuzey Irak'ta ve Kandil'de her türlü tahkimat, silahlanma, eğitim, terörist takviyesi yaptı. Aynı zamanda yurt içinde Sur, Nusaybin, Cizre, Silvan, Silopi, Şırnak, Yüksekova gibi meskûn mahallerde de yerleşerek, halkı da yanına alıp bir şehir savaşı yapmayı denedi. Ancak Türk Silahlı Kuvvetleri ve Güvenlik Güçlerimizin operasyonları sayesinde başarılı olamadı. Birçok PKK'lı terörist imha oldu. Bir kısım da Kandil Dağı'na ve Kuzey Irak'a çekildi."

- Şimdi (10 Ekim -dün) Genelkurmay'dan bir yazılı bilgi notu geldi. Zap bölgesine saat 11.42-12.02 arasında hava harekâtı yapılarak belirlenen hedefler imha edildi. Peki, siz de ben de o bölgeyi biliyoruz Sayın Işık. Hava harekâtı ile mağaralarda yaşayan PKK'lılar maalesef imha edilemiyor. Kandil'e kara harekâtı çözüm olmaz mı? Gerekli değil mi?

"Son teknoloji ile birlikte Hava Kuvvetlerinin kullandığı akıllı mühimmat ve lazer ile hedef belirleme sistemi sayesinde yapılan hava harekâtlarında mağara ve sığınaklar da imha ediliyor. Örgütün ana üssü ve yönetim kadrosu Kandil Dağı'nda barınıyor. Kandil, Irak ve İran sınırları içerisinde büyük bir dağ. Kandil Dağı ile Türkiye'nin sınırı yok. Buraya yapacağımız bir kara harekâtında birliklerimizin kara ve hava yolu ile Kandil Dağı eteklerindeki Süleymaniye'nin kazası Ranya bölgesinde yeterli bir güç ile yaklaşık 5 Tugay'lık bir gücü kastediyorum bir ileri harekât üssü oluşturup Kuzey Irak'taki Bölgesel Kürt Yönetimleri Barzani ve Talabani ve İran ile birlikte müşterek bir operasyon yapılması mümkündür."

-Bu operasyon ile Kandil'deki PKK yönetimi etkisiz kılınır, imha edilir mi?

"Türkiye-İran ve Kuzey Irak Bölgesel Kürt yönetiminin üçlü operasyonu ile mümkündür. Teröristlerin üs bölgelerinde İran'a kaçamayacakları için bu operasyon başarılı olur."

-İran bu işe katılır mı?

"PKK'nın PEJAK denilen kolu İran'da da terör eylemleri yapıyor. Bu Türkiye-İran hükümetlerinin yapacağı görüşmelerle mümkün olabilir. Türk Silahlı Kuvvetleri Kuzey Irak'ta da Kandil'de de PKK terör örgütünü temizleyecek, yönetim kadrolarını imha edecek güçtedir. Bölgede PKK terörünün bitmesi için öncelikle İran ve Barzani-Talabani güçlerinin Türkiye'nin bu operasyonuna etkili ve samimi destek vermesi gereklidir."

 

Yazarın Diğer Yazıları