Plastikten altın üretildi!

Plastikten altın üretildi!
Araştırmacılar metalik alaşım elementleri yerine plastik bir materyal kullanarak çok hafif bir 18 ayar altın üretmeyi başardı.

ETH laboratuvarlarında bir süredir üzerinde çalışılan bu konu, sonunda meyvesini verdi ve 18 ayar altından yaklaşık beş ile on kat daha hafif olan yeni bir altın formu oluşturuldu.

Araştırmacılar, bunu sağlayabilmek için metal alaşımlı bir malzeme yerine altın nanokristallerin ince disklerini gömdükleri bir matris oluşturmak için protein lifleri ve bir polimer lateks kullandı. Bunun bir sonucu olarak da ortaya çıkan hafif altının gözle göremediğimiz sayısız minik hava cepleri meydana geldi. Ayrıca meraklı takipçiler için araştırmacılar tüm detayları içeren bir çalışma raporunu Advanced Functional Materials isimli dergide yayınladı.

Webtekno'nun haberine göre, araştırmacılar bu yeni hafif altınlar için gerekli malzemeleri önce suya ekliyor ve dağılmalarını sağlıyor. Daha sonra sıvı hâldeki bu karışımı jele dönüştürmek için içine tuz eklendikten sonra içerikteki su alkolle değiştiriliyor. Yüksek basınç ve çeşitli gazlar işin içine girerek süreci tam olarak başlatıyor. En son istenilen şekilde sıkıştıran malzeme, 18 ayarlık bir altın hâline dönüşüyor.