Polis Akademisi uyardı! Biyolojik terör tehdidi

Polis Akademisi uyardı! Biyolojik terör tehdidi
Polis Akademisi Başkanlığınca 'Kovid-19 Salgını ve Sonrası Psikolojik ve Sosyolojik Degˆerlendirmeler' başlıklı rapor hazırlandı. İnsanların bu süreçte yaşamsal kırılganlık (ölüm dehs¸eti) ile yüzleşmek zorunda kaldıkları belirtilen raporda, gelecek yıllarda terör eylemlerinde biyolojik silahlara yer verebileceği uyarısı yapıldı.

Polis Akademisi Başkanlığınca hazırlanan raporda, terör örgütlerinin, yeni tip korona virüs ile mücadele eden devletlerin bu alandaki olası zayıflığını kullanarak terör eylemlerinde biyolojik silahlar kullanabileceği öngörüsünde bulunuldu.

Çin'in Vuhan kentinde 2019'un aralık ayında başlayan yeni tip korona virüs salgınının etkilerinin, sosyoloji ve psikoloji disiplinlerinin penceresinden ele alındığı raporda, salgın sonrasında toplumsal yapıda ve psikolojik düzeyde ortaya çıkabilecek değişimlere ilişkin bazı öngörülere yer verildi.

'TERÖR ÖRGÜTLERİ, BU ALANDAKİ ZAYIFLIĞI AVANTAJA DÖNÜŞTÜREBİLİR'

Ülkelerin salgına bağlı sağlık sorunları karşısında düştükleri zayıf durumun, tehdit tanımlamalarında ve güvenlik yaklaşımlarında belirgin bir değişimi beraberinde getireceğine işaret edilen raporda, "Bu değişim iki yönlü olabilir. Terör örgütleri, devletlerin bu konudaki zayıflığını değerlendirerek kendi açılarından bu durumu bir avantaja dönüştürebilir ve gelecek yıllarda terör eylemlerinde biyolojik silahlara yer verebilirler. İkinci olarak terör örgütlerinin bu tür yollara başvurma ihtimalinin belirmesi, devletlerin tehdit anlayışlarında değişimi beraberinde getirebilir. Bu değişim, intihar bombalarının güvenlik anlayışı ve güvenlik teknolojileri üzerindeki etkisine benzer bir etkiyle kendisini gösterecektir. Nano-teknolojinin, biyokimyasal temelli teknolojilerin ve yapay zekânın kullanıldığı güvenlik teknolojilerinin büyük önem kazanacağı söylenebilir" ifadeleri kullanıldı.

KOVİD-19'A KARŞI EN ÖNEMLİ SİLAHLAR

Küreselleşme, nüfus artışı, savaşlar ve terör olayları, sanayileşme ve tüketimin atmosfer ve çevre sağlığı üstündeki etkileri, uluslararası seyahat ve ticaretin giderek artması, antimikrobiyal ilaçların yanlış ve yaygın kullanımı ve aşılara şüpheyle yaklaşan kesimin dünyada sayıca artmaya başlamasının Kovid-19 salgınından sonra da salgınların ortaya çıkma olasılığını artıran faktörlerden birkaçı olduğuna işaret edilen raporda, insanoğlu ile Kovid-19'un "savaş"ında tıbbi gelişmeler ve teknoloji kullanımının en önemli silahlar olduğu kaydedildi.