Politika faizi nedir? Politika faizi artarsa ne olur? Politika faizi düşerse ne olur

Politika faizi nedir? Politika faizi artarsa ne olur? Politika faizi düşerse ne olur
Politika faizi, gündemde yer alan konu başlıklarından oldu. Merkez Bankası Para Politika Kurulu bugün toplanıyor. Bu toplantılar aylık ve düzenli olarak gerçekleşiyor. Ekonomiyi doğrudan etkileyen MB Politika faizi nedir? Politika faizi artar ya da azalırsa ne olur? İşte detaylar...

Merkez Bankası toplantısıyla gündeme gelen politika faizi kavramının ne olduğu vatandaşlar tarafından sorgulanıyor. İşte detaylar....

PARA POLİTİKASI NEDİR?

Para politikası, hükümetin, merkez bankasının ya da para otoritesinin, ekonomiye, para arzı yönetimi ya da döviz piyasası işlemlerini kullanmak yoluyla yön vermesidir.

Politika faizi, TCMB tarafından belirlenen bir hafta vadeli repo faizidir.

REPO NEDİR?

REPO; kısa dönemli bir menkul kıymetin belirli bir dönem sonunda ilk satıcısı tarafından geri alınmasını öngören bir satış işlemidir.

POLİTİKA FAİZİ ARTARSA NE OLUR?

TCMB politika faizini artırırsa; borç alacak bankalar, daha yüksek faiz ödeyecek demektir. Bunun sonucunda kredi ve mevduat faizleri yükselecektir.

Yüksek faiz sonucunda bankalar, merkez bankasından daha az fon satın alacaktır. Bu nedenle kredi toplam miktarı azalacaktır. Dolayısıyla ekonomik durgunluğa neden olabilecektir.

Ek olarak; politika faizinin yükselmesiyle birlikte döviz kurlarında düşüş görülecektir.

POLİTİKA FAİZİ DÜŞERSE NE OLUR?

Politika faizinin düşmesiyle birlikte bankalar, TCMB’den daha düşük faizle borç alacaktır. Yani daha fazla para talebinde bulunabilecektir.

Bankaların para talebini artırması, kredi toplam tutarını yükseltir. Buna bağlı olarak ekonomik canlanma meydana gelir.

Bankalar düşük faizli fon aldığı için maliyetleri de düşecektir. Bu, kredi mevduat faizlerine yansıyarak, düşüşüne neden olacaktır. Döviz kuru ise yükselecektir.