Polonya Başbakanı’ndan Macron’a NATO tepkisi

Polonya Başbakanı’ndan Macron’a NATO tepkisi
Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un “NATO’nun beyin ölümü gerçekleşti” sözlerine tepki göstererek, “Rus ayısının sıcak nefesini ensesinde hisseden o değil" dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un NATO için söylediği “Beyin ölümü gerçekleşti” sözlerine Polonya’dan tepki geldi. Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, "Rus ayısının sıcak nefesini ensesinde hisseden o değil" şeklinde konuştu.

Macron’un 'ABD'nin artık liderlik etmemesi nedeniyle NATO’nun beyin ölümüne tanıklık ettiklerine' dair değerlendirmesini 'tehlikeli' diye niteleyen Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, "Mesele özgürlük ve barışı korumaya geldiğinde dünyadaki en önemli ittifak NATO'dur" dedi.

Macron'un NATO'nun işleyebilirliğiyle ilgili şüpheleri yüzünden terk etmekle asıl ilgilenenin Fransa olup olmadığına dair diğer müttefiklerde merak uyanacağını dile getiren Morawiecki, Fransa'nın yükümlülüklerini yerine getireceğine hala güvenebilmeyi umduğunu söyledi.

Polonya Başbakanı, "Fransa savunmaya GSYH'sinin yüzde 2'sinden azını harcıyor. NATO'nun belli bazı yönlerinin niye bizim dilediğimiz gibi gözükmediğini sormak gerekir. Bu ABD'nin ittifaka sadık olmamasından ziyade bazı Avrupalı müttefiklerin mütekabiliyet göstermemesinden kaynaklanıyor" dedi.

ABD'nin Avrupa'ya 'kalıcı' desteğini överek "ABD'nin yardımı olmasaydı Avrupa kendini Nazi Almanya'sının işgalinden kurtaramazdı" iddiasında bulunan sağcı-muhafazakar siyasetçi, NATO'yu 'Polonya'nın en temel güvenlik kaynağı' olarak betimledi.

Fransa Cumhurbaşkanı'nın Rusya ile yakınlaşma önerisini de reddederek "Barışçı ve demokratik bir Rusya ile işbirliğinden son derece yana oluruz, ama Rusya barışçı değil ve dört koldan oldukça saldırgan" iddiasını öne sürerek şu yorumda bulundu:

"Cumhurbaşkanı Macron'un konumu farklı, zira kendisi Rus ayısının sıcak nefesini ensesinde hissetmiyor. Bence AB dayanışması tüm AB liderleri için o kadar önemli olmalı ki, Rusya karşısında diğer AB ortaklarının çekinceleri görmezden gelinmemeli."